Πίσω

Η χορτοφαγία σε μια ματιά

Η χορτοφαγία αποτελεί όχι μόνο διατροφική συμπεριφορά αλλά και μια στάση ζωής για πολλούς. Τι είναι;

• Βασικό χαρακτηριστικό της, η μη κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και των υποπροϊόντων τους.
• Στις πιο αυστηρές μορφές της αποκλείονται τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το μέλι.
• 2.5% του αμερικανικού, 4% του Καναδέζικου και περίπου 5% του αγγλικού πληθυσμού είναι χορτοφάγοι.

Η σχέση της υπερ-κατανάλωσης κρέατος με τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο αλλά και ο φόβος για την ποιότητα του κρέατος που σερβίρεται στα εστιατόρια, έχει φέρει στην επικαιρότητα αυτό τον τρόπο ζωής. Ας δούμε από κοντά μια μια τις κατηγορίες:

Γαλακτο-χορτοφαγία

Στη γαλακτο- χορτοφαγία, απαγορεύεται το κρέας και τα αυγά, επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι περισσότεροι χορτοφάγοι στην Ινδία (περίπου το 70% των χορτοφάγων παγκοσμίως) αλλά και οι αρχαίοι Πυθαγόρειοι, είναι ή ήταν γαλακτο-χορτοφάγοι.

Γαλακτο-αυγο-χορτοφαγία

Απαγορεύεται το κρέας, επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Αποτελεί προς το παρόν την πιο κοινή κατηγορία χορτοφάγων στο δυτικό κόσμο.

Γαλακτο/αυγο/θαλασσινο-χορτοφαγία

Επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών, αυγών, ψαριών και ενδεχομένως οστρακόδερμων, αλλά κανένας άλλο τύπο κρέατος. Αυτή η διατροφή είναι δημοφιλής στην Ιαπωνία όπου αναφέρεται ως διατροφή Οκινάουα (Okinawa).

Αυγο-χορτοφαγία

Οι αυγο-χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά καταναλώνουν αυγά.

χορτοφαγία vegatarian vegan ειδη

Αυστηρή χορτοφαγία (vegan)

Οι αυστηρά χορτοφάγοι (γνωστοί ως vegans στην αγγλική γλώσσα) δεν καταναλώνουν κανένα ζωϊκό προϊόν (όπως είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το μέλι κλπ), δεν φορούν γούνες, δέρμα και μαλλί και δεν χρησιμοποιούν προϊόντα που κάνουν τεστ σε ζώα.

Φρουτοφαγία

Eίναι η διατροφή που αποτελείται μόνο από φρούτα, καρύδια, σπόρους, και άλλα φυτικά προϊόντα που μπορούν να μαζευτούν χωρίς βλάβη των φυτών. Μερικοί φρουτοφάγοι τρώνε μόνο φυτικά προϊόντα που έχουν ήδη «πέσει» από φυτά. Κατά συνέπεια, ένας φρουτοφάγος μπορεί να φάει φασόλια, ντομάτες, αγγούρια, κολοκύθες, και παρόμοια, αλλά θα αρνηθεί να φάει πατάτες ή σπανάκι.
Μια φυσική και υγιεινή στην κλασική μορφή της περιλαμβάνει μια διατροφή κυρίως ακατέργαστων τροφίμων αυστηρής χορτοφαγίας.

Η χορτοφαγία, στην ισορροπημένη της μορφή θα μπορούσε να αποτελέσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς διατροφικές ελλείψεις, εφόσον μάθει κάποιος να διαχειρίζεται και να συνδυάζει σωστά τα τρόφιμα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται