Πίσω

Ιθακη, ο μικρός παράδεισος του Ιονίου

Η υπέροχη Ιθακη είναι το δεύτερο μικρότερο νησί του Ιονίου μετά τους Παξούς. Η ομορφιά της όμως δεν είναι ανάλογη της έκτασής της.

Το «νησί του Οδυσσέα» κρύβει απίστευτες ομορφιές, ικανές να σας μαγέψουν.

ithaki-nisi

Πρωτεύουσά της είναι το Βαθύ κι ένας από τους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού. Εκεί, άφησαν οι Φαίακες τον κοιμισμένο Οδυσσέα, σύμφωνα με τον Όμηρο. Κι εκεί βρίσκεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού. Το Βαθύ πήρε την ονομασία αυτή, επειδή βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας και περιβάλλεται από βουνά και λόφους, αλλά και από το ψηλότερο βουνό της Ιθάκης, το Νήριτο. Η εξαιρετική ομορφιά αυτής της ιδιαίτερης πρωτεύουσας θα σας συναρπάσει. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, ξεχωρίζει για τον Επτανησιακό ρυθμό δόμησής της και σχηματίζει έναν φυσικό κόλπο, που «αγκαλιάζει» το νησάκι Λαζαρέτο.

vathu-lazareto

Σε μικρή απόσταση από το Βαθύ, θα κολυμπήσετε σε μαγευτικές παραλίες με πεντακάθαρα νερά και καταπράσινα τοπία.

Το Φιλιατρο είναι η πιο δημοφιλής παραλία, που δεν γίνεται να μην επισκεφτείς. Πόσο όμορφο να κολυμπάς και γύρω σου να υπάρχουν παντού δέντρα. Το Φιλιατρό είναι μια οργανωμένη παραλία με πανέμορφα τοπία και το ιδανικό μέρος για να συνδυάσετε το μπάνιο σας με την διασκέδαση, αφού σίγουρα θα πετύχετε ένα από τα beach parties στο κοντινό μπαράκι.

ithaki-paralia-filiatro

Κατά πολλούς είναι η ωραιότερη παραλία του νησιού. Μιλάμε για το μαγικό Γιδάκι, με τα γαλαζοπράσινα νερά. Εκεί, μπορείτε να βρεθείτε, παίρνοντας το καραβάκι από το Βαθύ ή, για τους πιο αθλητικούς, περπατώντας το μονοπάτι για περίπου 40 λεπτά. Ακούγεται κουραστικό, όμως, τα πανέμορφα νερά και η εξαιρετική θέα που θα δείτε στη διαδρομή, θα σας ανταμείψουν και με το παραπάνω!

gidaki

Μια μικρή παραλία με πεντακάθαρα γαλανά νερά, ιδανική για να απολαύσετε το μπανάκι σας, είναι η Δεξά (ή Δεξιά), παραλία που έχει «Γαλάζια Σημαία». Οργάνωση, εξαιρετικό περιβάλλον, φροντίδα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, εγκαταστάσεις υγιεινής και ναυαγοσώστης συμπληρώνουν όλα τα κριτήρια μιας σωστής και ασφαλούς παραλίας.

Κι αυτές είναι μόνο ελάχιστες από τις πολλές παραλίες που διαθέτει το παραδεισένιο νησί του Ιονίου. Η Λούτσα στην είσοδο του λιμανιού στο Βαθύ, κάτω από τα Ενετικά κανόνια, ο Άσπρος Γιαλός (ή αλλιώς Αϊ Γιάννης) με την λευκή παραλία.Οι Αφάλες με τα όμορφα τοπία που σχηματίζουν τα βράχια και τα δέντρα είναι ανάμεσα σε τόσες άλλες που αξίζει να ανακαλύψετε.

afales

Σας αρέσουν οι καταδύσεις; Στην Ιθακη θα απολαύσετε τις καλύτερες βουτιές. Ο ευνοϊκός καιρός και τα ήρεμα νερά των δυτικών ακτών του νησιού, δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να κολυμπήσετε και να δείτε ανεπανάληπτες ομορφιές. Υποθαλάσσιες εκτάσεις, υφάλους και σπήλαια, που δεν θα δείτε πουθενά αλλού. Μόλις ένα χιλιόμετρο από την πλατεία στο Βαθύ, λειτουργεί κέντρο Scuba Diving, το Odyssey Diving από το 2013. Μη χάσετε την ευκαιρία.

kataduseis

Σημαντικά παραδείγματα του πολιτισμού του νησιού, όπως το άγαλμα του Οδυσσέα στο λιμάνι της πλατείας στο Βαθύ, το γραφικό Μοναστήρι των Καθαρών στο χωριό Ανωγή με την μοναδική θέα και το Σπήλαιο των Νυμφών, είναι κάποια από αυτά κι είναι όλα μοναδικά.

agalma

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα όμορφα χωριά του νησιού. Ο Σταυρός, το κεφαλοχώρι του νησιού, τα χωριά Ανωγή και Εξωγή, το Κιόνι και ο Πλατρειθιάς, αποτελούν μόνο λίγους από τους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού.  Στον Σταυρό, επισκεφθείτε την Αρχαιολογική Συλλογή με ευρήματα από την πρωτο-ελλαδική ως τη ρωμαϊκή περίοδο. Στο Κιονι, θα δείτε τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Λουμπαρδιάρη και το πέτρινο σπίτι του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Στην Ανωγή και στον Πλατρειθια, πραγματοποιούνται τα μεγάλα πανηγύρια για την γιορτή της Παναγίας στις 14 και 15 Αυγούστου αντίστοιχα και υπόσχονται γλέντι και χορό μέχρι πρωίας με νησιώτικα και παραδοσιακά τραγούδια.

ithaca-anogi-festival

 

Ιθακη  και φαγητα.

Η Ιθακη θα σας καλοταΐσει με τα παραδοσιακά πιάτα της. Το κοτόπουλο στην τσερέπα είναι ίσως το πιο γνωστό. Η τσερέπα είναι παραδοσιακό πήλινο σκεύος, όπου οι κάτοικοι του νησιού έψηναν τα κρεατικά του, τείνει όμως να εκλείψει. Δοκιμάστε και το Ιθακίσιο σαβόρο, το τηγανητό φιλέτο ψαριού με σταφίδες, σκόρδο και δεντρολίβανο. Θα ξετρελαθείτε, ακόμα, με το παραδοσιακό ροβανί. Μοιάζει με το κλασικό ραβανί αλλά είναι παραλλαγή του με ρύζι και μέλι, ιδανικό για γάμους και γιορτές. Με τις λαχταριστές τρούφες, γλυκό με αμύγδαλο ή σοκολάτα πασπαλισμένο με τρούφα, θα γλείφετε τα δάχτυλά σας. Κι αυτά είναι ένα μικρό μέρος της πλούσιας παραδοσιακής κουζίνας του νησιού. Βρες τα καλύτερα εστιατόρια για να ξαποστάσεις και να απολαύσεις όλα τα καλά του νησιού, κυρίως στο χωριό Φρίκες, στο Βαθύ και στο Κιόνι.

tserepa

Η επίσκεψη στον γαλαζοπράσινο αυτό τόπο είναι μια εμπειρία μαγική. Μη ξεχνάτε ότι ο πολυμήχανος Οδυσσέας πέρασε τα πάνδεινα για να επιστρέψει εκεί.

ithaki 4

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται