Πίσω

Πάμε Σίκινο! Η φυσική ομορφιά των Κυκλάδων σε όλο της το μεγαλείο

Κάπου ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, βρίσκεται ένα ακόμα στολίδι των Κυκλάδων, η Σίκινος.

Αν σας έχουν κουράσει οι πολυσύχναστες παραλίες και η κοσμοπολίτικη ζωή κι αν προτιμάτε εναλλακτικές διακοπές, η Σίκινος είναι το τέλειο μέρος. Με όμορφους τόπους και παραλίες που λίγοι έχουν ανακαλύψει, το νησί αυτό σας καλεί να το μάθετε καλύτερα.

Ιδανικό μέρος, ακόμα και για μια μικρή απόδραση από την καθημερινότητα μέσα στο Σεπτέμβριο, γι’ αυτό αν είστε από εκείνους που οργανώνουν ακόμα λίγες μέρες χαλάρωσης, είναι καιρός να γνωρίσετε τη Σίκινο.

sikinos spiti

Στην Αλοπρόνοια, το λιμάνι του νησιού, θα βρείτε μία από τις ωραιότερες παραλίες του με καταγάλανα νερά και ψιλή άμμο. Εδώ, υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια, μαγαζιά, καφενεία και μπαράκια, καθώς είναι ο οργανωμένος οικισμός του νησιού κι εδώ υπάρχει το καΐκι που θα σας ταξιδέψει σε αξέχαστες εκδρομές, στις πιο απομακρυσμένες παραλίες του νησιού.

sikinos alopronoia

Ο ήσυχος Άη Γιώργης  με τα κρυστάλλινα νερά και τα λευκά βότσαλα είναι η τέλεια παραλία για να απολαύσεις τα πιο χαλαρωτικά μπανάκια. Το φυσικό λιμάνι Διαλισκάρι με τα πεντακάθαρα νερά του, θα σε κάνει να θες να βουτήξεις στη στιγμή. Κι αν είσαι του ελεύθερου camping, τότε θα γίνει η αγαπημένη σου παραλία.

sikinos dialiskari

Προχωρώντας προς τα βραχάκια πίσω από το σημείο που δένει το πλοίο, θα απολαύσετε τις καλύτερες βουτιές στους μικρούς φυσικούς κόλπους, σε παραλίες ήσυχες κι απόμερες.

Μια βόλτα στη Χώρα του νησιού και θα γίνετε οι μεγαλύτεροι θαυμαστές του. Η Χώρα αποτελείται από το Κάστρο και το Χωριό, που βρίσκονται αντικριστά σε δυο βουνοπλαγιές. Το Κάστρο είναι ένας παλιός οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα. Είναι χτισμένο 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, στο χείλος του γκρεμού κι είναι πραγματικά συναρπαστικό. Στο Χωριό θα βρεθείτε ανάμεσα σε γραφικά σπίτια κι όμορφα δρομάκια. Εκεί, αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη και στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, στεγασμένο σε ένα παλιό ελαιοτριβείο.

sikinos xora

Εξαιρετικό ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και οι ναοί του νησιού. Ο ναός της Επισκοπής με τα βυζαντινά εκκλησάκια, τα κελιά, τα ερείπια των αρχαίων δημιουργημάτων και τις θολωτές κρύπτες είναι ένα αξέχαστο μνημείο. Το ίδιο και ο ναός της Παντάνασσας που χτίστηκε το 1787 στην πλατεία του Κάστρου, με το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Τέλος, το όμορφο μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής (Μοναστήρι Χρυσοπηγής), που χτίστηκε το 1690, λέγεται πως υπήρξε το τελευταίο οχυρό των κατοίκων, όταν οι πειρατές λεηλατούσαν κάθε τόσο το νησί κι είναι ανοιχτό για επισκέψεις κάθε απόγευμα.

sikinos moni

Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα περιπλανηθείτε στις πιο ξεχωριστές διαδρομές, που οδηγούν σε φαράγγια, παλιούς οικισμούς, απόμακρες παραλίες και σπηλιές. Η μεγαλύτερη σπηλιά του νησιού κι από τις μεγαλύτερες των Κυκλάδων βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής κι ονομάζεται Μαύρη Σπηλιά. Η πρόσβαση εκεί γίνεται μόνο από τη θάλασσα και το θέαμα που προσφέρει είναι απλά εντυπωσιακό.

sikinos mauri

Οι εκδηλώσεις του νησιού είναι ξεχωριστές. Το Φεστιβάλ Γιορτές Σικίνου διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι με εκθέσεις, συναυλίες και παραστάσεις. Κι αν είστε σινεφίλ, μάθετε πως πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι το κινούμενο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Μέρες Ντοκιμαντέρ, σε Σίκινο και Φολέγανδρο.

Το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού είναι αυτό του Δεκαπενταύγουστου. Αρτοκλασία την παραμονή, λειτουργία στο ναό της Παντάνασσας και λιτανεία της εικόνας ανήμερα, σχηματίζουν το τελετουργικό που ακολουθείται για τη μεγάλη γιορτή. Ένα εξίσου μεγάλο πανηγύρι γίνεται στις 8 Σεπτεμβρίου για να γιορταστεί η Γέννηση της Θεοτόκου. Παραδοσιακά όργανα, χορός και πλούσια γεύματα συνθέτουν τα καλύτερα γλέντια, στα οποία φυσικά δε λείπει κανείς.

sikinos dekapentaugoustos

Τα βράδια μετά τα μπανάκια και τις βόλτες σας, σίγουρα θα λαχταρίσετε το καφεδάκι ή το ουζάκι σας και μπορείτε να το απολαύσετε στο «Ανέμελο». Το καλύτερο κρέας και ψάρι στη σχάρα ψήνεται στο «Στέκι του Γαρμπή», ενώ τα γευστικότερα μαγειρευτά φαγητά θα τα βρείτε στην «Κληματαριά». Κι αν είστε λίγο παραπάνω ξενύχτηδες, περάστε μια βόλτα από τις «Themonies» (Θεμωνιές), το καλοκαιρινό κλαμπάκι  του νησιού.

sikinos themonies

Τι παράγει όμως αυτό το αυθεντικό νησί; Ποικιλία τυριών, ξινόγαλο, μυζήθρα ξερή, μυζήθρα νωπή και το παραδοσιακό σικινιώτικο τυρί είναι οι… λιχουδιές της Σικίνου. Εδώ, παράγεται και νοστιμότατο θυμαρίσιο μέλι, από το οποίο φτιάχνεται το πιο λαχταριστό παστέλι. Τέλος, η μεγάλη ποικιλία ολόφρεσκων ψαριών όπως σκάροι, γόπες, μαρίνα, σκορπίνες, αθερίνα δίνουν τα πιο φανταστικά καλοκαιρινά πιάτα, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Η γοητεία της Σικίνου κρύβεται στην άγρια ομορφιά της, μια ομορφιά που παραμένει αναλλοίωτη, κρατώντας ζωντανό το φυσικό της περιβάλλον. Αυτό, άλλωστε, είναι που μαγεύει κάθε επισκέπτη της.

sikinos karavaki

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται