Πίσω

Το cheesecake ήταν το γλυκό των αρχαίων Ελλήνων

Ποιος μπορεί να πει όχι σε ένα κομμάτι λαχταριστού cheesecake; Αναρωτηθήκατε, όμως, που και πως πρωτοφτιάχτηκε αυτό το υπέροχο γλύκισμα; Μάλλον όχι γιατί προτιμήσατε απλώς να το απολαύσετε. Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε;

Και όμως το (κέικ τυριού), το γνωστό αμερικάνικο γλυκό, είναι ελληνικής προέλευσης! Όχι, δεν βρήκαμε απλώς έναν ακόμα λόγο να επαινέσουμε τους προγόνους μας, γιατί υπάρχουν στοιχεία που το αποδεικνύουν.
Το cheesecake ήταν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές γλυκό στην Αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, δινόταν στους αθλητές κατά τη διάρκεια των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, το 776 π.Χ.  Παρόλα αυτά, ανθρωπολόγοι βρήκαν καλούπια τυριών, που θυμίζουν cheesecake και χρονολογούνται πολύ νωρίτερα, στο 2000 π.Χ.

Και το όνομά του; Σύμφωνα με σχετικά συγγράμματα που έχουν διασωθεί, το γλυκό αυτό ονομαζόταν πλακούντας και η συνταγή του πλακουντοποιικόν σύγγραμμα. Δεν είναι τυχαίο πως η λέξη “πλακούντας” των αρχαίων κειμένων μεταφράζεται στη σύγχρονη ζαχαροπλαστική, ως το σημερινό τσιζκέικ.

cheesecake-arxaioi.jpg 2

Σύμφωνα με τον ιστορικό Αθηναίο, ο ιατρός Αιγίμιος ήταν ο πρώτος που περιέγραψε στο “πλακουντοποιικόν του σύγγραμμα” την συνταγή του… cheesecake. Για την ακρίβεια, το ελληνικό γλυκό φτιαχνόταν με μπόλικο τυρί ανακατεμένο με βρεγμένο αλεύρι, σαν χυλός. Έπειτα, απλωνόταν σε σκεύος μαζί με μέλι και τέλος, διατηρούνταν στον πάγο για να είναι δροσερό.

Στη συνέχεια, οι Ρωμαίοι μετά την κατάκτηση της Ελλάδας, υιοθέτησαν το γλυκό αυτό, εξαπλώνοντάς το σιγά σιγά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το όνομά του στα λατινικά ήταν Placenta. Το έψηναν ακόμα και στο φούρνο κάτι που δεν γινόταν στην Αρχαία Ελλάδα, όπου τρωγόταν μόνο δροσερό. Αργότερα, Ευρωπαίοι μετανάστες, που χρησιμοποιούσαν την συνταγή, έκαναν δημοφιλές το γλυκό και στην Αμερική.

Το cheesecake παρόλα αυτά, με την σημερινή του εκδοχή, δημιουργήθηκε το 1872 στη Νέα Υόρκη, από τον William Lawrence, ο οποίος προσπαθούσε να φτιάξει γαλλικό τυρί. Αντί αυτού, πέτυχε το τυρί κρέμα, που στην συνέχεια πήρε ο James Craft, ως βασικό υλικό του cheesecake, καθιερώνοντάς το με την μορφή που έχει σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Την επόμενη φορά που θα απολαύσεις ένα κομμάτι cheesecake, λοιπόν, θα ξέρεις πως οι Αρχαίοι Έλληνες έβαλαν κι εκεί το χεράκι τους.

Διάβασε επίσης την ιστορία πίσω από τα μελομακάρονα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται