Πίσω

Μυστικά για : Πως να φτιαξεις χορτόπιτα σαν της γιαγιας

Φτιάξτε την με άγρια και ήμερα χόρτα και μυρωδικά της εποχής. Είναι γευστική, χορταστική, εύκολη και το κυριότερο κάνει καλό στην υγεία μας.
Ακολουθήστε με και θα μάθετε τα μυστικά μου, για να γίνει και η δική σας  ζηλευτή και παραδοσιακη, ακριβώς σαν τη δική μου.

Τι χόρτα επιλέγω;
Επιλέξτε χόρτα και βότανα όπως τσουκνίδες, αγκιναράκια, ζοχούς, μάραθο, μυρώνια και καυκαλήθρες, που μπορείτε να προμηθευτείτε από τη λαϊκή αγορά. Αν βάλετε άγριες τσουκνίδες στη γέμιση, τότε απαραιτήτως φορέστε γάντια.

Χόρτα πλυμένα και καλά στραγγισμένα.
Χόρτα με σταγόνες υγρασίας επάνω τους σημαίνει ότι έχουν πολύ υγρασία στο φύλλο. Μην ξεχνάτε ότι μόνο η στεγνή γέμιση, θα μας δώσει τραγανή και τέλεια  με κριτσανιστά φύλλα.

Γέμιση ωμή η σοταρισμένη;
Προτιμώ την ωμή γέμιση , για να μην χάνω τίποτα από την μαγεία των γεύσεων και των αρωμάτων των χορταρικών της. Τα σοταρισμένα χόρτα έχουν μαραμένη υφή και είναι άγευστα, γιατί χάνουν όλα τα αρώματα τους στο σοτάρισμα. Μην ξεχνάτε ότι η  ψήνεται για 1 ολόκληρη ώρα, οπότε το σοτάρισμα είναι εντελώς περιττό.

Στη νηστίσιμη  δίνω λίγη νοστιμιά παραπάνω σοτάροντας το πράσο και το κρεμμύδι, γιατί λείπουν πολλά από τα άλλα υλικά που προσθέτουν γεύση σε μια πίτα, όπως τα αυγά και το τυρί.

Αποφύγετε τον αέρα στην πίτα
Κάνει επιθετικό ψήσιμο, θα σας ψήσει γρήγορα την πίτα, δίνοντας χρώμα μόνο εξωτερικά. Στην ουσία θα σας στεγνώσει τα έξω φύλλα της  και μέσα δεν θα προλάβει να ψηθεί καλά.

Ρηχό, μεγάλο ταψί – σε λεπτή στρώση
Ιδανικά ψήστε σε ρηχό, μεγάλο και λεπτό ταψί , για να έχει ως αποτέλεσμα κριτσανιστη και τραγανη.

Αν όμως, σας αρέσει το φύλλο να είναι λίγο πιο μαλακό και όχι πολύ τραγανό, τότε όπως θα βγει καυτή , σκεπάστε την επιφάνεια της με μία καθαρή πετσέτα. Έτσι θα γίνει  λιγότερο τραγανό.

Ακολουθώντας τις συμβουλές μου ακόμα και μια νηστίσιμη , χωρίς γαλακτοκομικά και χωρίς αυγά (είτε για λόγους νηστείας, είτε για λόγους υγείας) μπορεί να είναι πεντανόστιμη με τη μίξη όλων αυτών των υπέροχων υλικών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται