Πίσω

Προορισμός Πήλιο: ξεχωριστές αποδράσεις όλο τον χρόνο στην πατρίδα των Κενταύρων

Ποιος είπε ότι οι ομορφιές της χώρας μας περιορίζονται μόνο στα, ομολογουμένως, υπέροχα νησιά μας;

Το Πήλιο είναι βουνό του Νομού Μαγνησίας, δίπλα από το Βόλο και οι ομορφιές του είναι ιδανικές για διακοπές σε κάθε εποχή. Είναι μία από τις ομορφότερες ορεινές περιοχές στην Ελλάδα, με πράσινα τοπία, καταγάλανες θάλασσες, απόμερα βράχια, γραφικά μονοπάτια και υπέροχα, παραδοσιακά χωριά.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία το Πήλιο ήταν η θερινή κατοικία των θεών, αλλά και πατρίδα των μυθικών Κενταύρων.

pilio kentauroi

Δεν είναι τυχαίο πως το υπέροχο Πήλιο  συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες όλους τους μήνες του χρόνου. Το φθινόπωρο αλλά κυρίως την άνοιξη είναι ό,τι πρέπει για να απολαύσετε την ορεινή ομορφιά του, αναπνέοντας καθαρό αέρα και κάνοντας τις ομορφότερες βόλτες στη φύση. Για τους πιο χειμερινούς μήνες είναι πανέμορφο, «στολισμένο» με το χιόνι του και ιδανικό για τους λάτρεις του σκι.

pilio xeimonas

Από την άλλη πλευρά, το Πήλιο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους άλλους καλοκαιρινούς προορισμούς, αφού διαθέτει πεντακάθαρες παραλίες, που προσφέρονται για κολύμπι, ξέγνοιαστες βόλτες στον ήλιο, αλλά και θαλάσσια σπορ.

Οι παραλίες του Πηλίου φημίζονται για τα όμορφο, γαλάζια νερά τους και «εξυπηρετούν» κάθε γούστο, αμμουδερές ή βοτσαλωτές, για τους πιο κοσμοπολίτες ως τους πιο μοναχικούς επισκέπτες. Οι παραλίες του Πηλίου είναι το ίδιο όμορφες είτε από τη μεριά του Αιγαίου Πελάγους είτε από τη μεριά του Παγασητικού Κόλπουpilio 3

Οι παραλίες που βρίσκονται στη μεριά του Αιγαίου έχουν περισσότερο κύμα, σε σχέση με τις παραλίες του Παγασητικού που είναι πιο ζεστές. Κάποιες από εκείνες που «βλέπουν» το Αιγαίο είναι ο Μυλοπόταμος, τα Ποτιστικά, η Φακίστρα, ο Μουρτιάς, το Καστρί, οι Άγιοι Σαράντα, ο Άγιος Ιωαννης, η Μελανή και πολλές άλλες. Η δημοφιλέστερη παραλία είναι ο Άγιος Ιωάννης με τα πανέμορφα νερά και τη χρυσή άμμο. Η Μελανή πήρε το όνομά της από το βαθύ της χρώμα, ενώ τα βράχια της είναι ιδανικά για βουτιές.

pilio melani

Κάποιες από τις παραλίες από την μεριά του Παγασητικού είναι η Μηλίνα, η Άφησσος, τα Καλά Νερά, ο Κάλαμος, το Λεφόκαστρο και η λίστα δεν τελειώνει. Πολλές από τις παραλίες του είναι βραβευμένες με τη Γαλάζια Σημαία, όπως τα Καλά Νερά, που διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες και μπαράκια για να πιείτε τα ποτάκια σας δίπλα στην πανέμορφη θάλασσα. Αξίζει να ανακαλύψετε μόνοι σας την καλοκαιρινή πλευρά του υπέροχου Πηλίου, καθώς ό,τι κι αν διαβάσετε θα είναι λίγο!

kala nera

Αν το περπάτημα είναι το φόρτε σας ακόμα και στις διακοπές, τότε το Πήλιο είναι ιδανικό για σας, αφού διαθέτει τα πιο όμορφα μονοπάτια. Τα μονοπάτια-καλντερίμια μαζί με το σιδηρόδρομο Βόλου – Μηλέων, ήταν ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας των χωριών με το Βόλο. Μπορεί τα μονοπάτια να είναι πολλών χρόνων, αλλά διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση για να περιηγηθούν οι επισκέπτες στο βουνό και τα μονοπάτια του με ασφάλεια. Κι αν δεν είστε του περπατήματος, τα μονοπάτια αυτά προσφέρονται και για βόλτες με ποδήλατα και άλογα.

pilio monopati

Σήμερα, ο σιδηρόδρομος Βόλου – Μηλέων (αλλιώς το Τρενάκι του Πηλίου ή Μουντζούρης) συνεχίζει να ανεβαίνει τα χωριά και αποτελεί ένα τρένο αξιοθέατο για τους επισκέπτες τους Πηλίου. Η ομορφιά του Πηλίου είναι έκδηλη και στην αρχιτεκτονική των σπιτιών της. Παραδοσιακά σπίτια, αρχοντικά και εκκλησίες ξεχωρίζουν στη δομή τους και κάνουν τη βόλτα σας στον τόπο αυτό αξέχαστη.

pilio sidirodromos

Αν είστε των χειμερινών διακοπών, τότε σίγουρα πρέπει να επισκεφθείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο του Πηλίου, 27 χιλιόμετρα έξω από το Βόλο. Διαθέτει εστιατόριο, καταφύγιο, αναψυκτήριο, πίστες για σκι και κάθε είδους εξοπλισμού για να επιδοθείτε σε αγαπημένα χειμερινά σπορ ή απλά να παίξετε με το χιόνι μέσα στο φανταστικό, λευκό τοπίο.

pilio xioni

Θα απολαύσετε φυσικά τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που γίνονται στα πανέμορφα χωριά του τόπου, όπως ο Άγιος Λαυρέντιος, η Μακρυνίτσα, η Βυζίτσα, η Πορταριά, οι Μηλιές, το Μούρεσι, η Ζαγορά και άλλα. Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως το πανηγύρι του Αγίου Φανούριου στις 27 Αυγούστου στο Μούρεσι και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Αργοναυτικά» προς τιμή του Ιάσονα και των Αργοναυτών που κρατά όλο το καλοκαίρι και πραγματοποιείται στο χωριό Άφησσος.

Στο τέλος του Αυγούστου γίνεται στην Πορταριά η ενδιαφέρουσα αναβίωση του Πηλιορείτικου Γάμου, με παραδοσιακά τραγούδια και παλιά έθιμα. Μια ακόμα εκδήλωση είναι και η Γιορτή του Μήλου, που διοργανώνεται στις αρχές Σεπτεμβρίου στα Ζαγορά από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό του χωριού κι είναι ένα μεγάλο πανηγύρι με μπόλικο φαγητό και παραδοσιακή μουσική, ιδιαίτερα για όσους αγαπούν τους παραδοσιακούς χορούς.

giorti milou

Κι όσο για φαγάκι, στο Πήλιο θα φάτε πολλά παραδοσιακά φαγητά στα παραδοσιακά ταβερνάκια κι εστιατόρια σε κάθε χωριό.

Στα ορεινά χωριά θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τοπικά πιάτα όπως το ντόπιο κρέας, το σπεντζοφάϊ, τα τσιτσίραφλα, τα μανιτάρια, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές όπως τα Καλά Νερά, θα γλείφετε τα δάχτυλά σας με τα φρέσκα ψαράκια, τα θαλασσινά και μακαρονάδες θαλασσινών που σερβίρονται σε μαγαζιά δίπλα στη θάλασσα.

Αλλά και οι χειμερινοί επισκέπτες του Πηλίου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πεντανόστιμα πιάτα με όσπρια, ζεστές σούπες.

pilio faghta

Τα εξαιρετικά σπιτικά γλυκά του κουταλιού είναι ο καλύτερος «επίλογος» για τα γεύματά σας. Δοκιμάστε ακόμα τα Πηλιορείτικα φρούτα, που είναι πεντανόστιμα και εξαιρετικής ποιότητας. Φεύγοντας, μη ξεχάσετε να αγοράσετε κρασάκι, λάδι, μέλι και άλλα ντόπια Πηλιορείτικα προϊόντα.

Το Πήλιο είναι ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα που αποδεικνύουν πως η Ηπειρωτική Ελλάδα δεν υστερεί σε ομορφιές για κάθε εποχή και κάθε γούστο. Γι’ αυτό αν δεν οργανώσατε τις διακοπές σας σε κάποιο νησί, επιλέξτε το Πήλιο και κάντε τις πιο ξεχωριστές κι εναλλακτικές διακοπές.

pilio 2

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται