Πίσω

Πρωινό καθημερινά, γιατί; Του συνεργάτη μας Τάσου Παπαλαζάρου

Ακούμε, διαβάζουμε, βλέπουμε, εκπομπές στην τηλεόραση, όλα αφιερωμένα στο πρωινό. Γιατί γίνεται τόσο μεγάλος ντόρος πια για αυτό το γεύμα;

H κατανάλωση πρωινού γεύματος είναι ίσως ένα από τα πιο έντονα μελετημένα επιστημονικά θέματα, του οποίου τα ερευνητικά αποτελέσματα μάλλον θα λέγαμε ότι δεν είναι και τόσο αμφιλεγόμενα, όπως γίνεται με τα περισσότερα ιατρικά και παραϊατρικά ζητήματα.

Η βιβλιογραφία λοιπόν το έχει δείξει ξεκάθαρα ότι η κατανάλωση ισορροπημένου πρωινού:

  • Αποτελεί σύμμαχο τόσο στην απώλεια όσο και στον έλεγχο του βάρους, αφού αυτοί που καταναλώνουν τακτικά πρωινό έχει φανεί ότι προσλαμβάνουν συνολικά λιγότερες θερμίδες και έχουν αυξημένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας σε σχέση με αυτούς που δεν καταναλώνουν.
  • Σχετίζεται με καλύτερες σχολικές επιδόσεις, καλύτερη συγκέντρωση και μνήμη κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, μικρότερο αριθμό απουσιών και καλύτερη ψυχοκοινωνική λειτουργία στο σχολείο.
  • Αναφέρεται με την υιοθέτηση μιας καλύτερης ποιότητας διατροφής συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση του ευ ζην.
  • Σχετίζεται με καλύτερη ρύθμιση της πείνας και αντίστοιχα του αισθήματος του κορεσμού, με αποτέλεσμα να ελέγχονται καλύτερα οι συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέσα στην ημέρα.
  • Συμβάλλει σε μεγαλύτερη εργασιακή απόδοση και καλύτερες επιδόσεις των εργαζομένων.

Πάνω απ’ όλα το πρωινό είναι μια πολύ ευκαιρία να καταναλώσουμε τρόφιμα που συνήθως παραλείπουμε άλλες ώρες της ημέρας που είμαστε εκτός σπιτιού όπως γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης, γιαούρτι, φρούτα.

Παρακάτω σας έχω πολλές ιδέες για ένα νόστιμο πρωϊνό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται