Πίσω

Φολέγανδρος

Για τη Φολέγανδρο είχα ακούσει τα καλύτερα πριν πατήσω το πόδι μου. Για την ακρίβεια είχα ακούσει ότι είναι η «Νέα Σαντορίνη». Το μαγευτικό αυτό νησί  δεν επιδέχεται συγκρίσεις.

Α, όλα κι όλα! Για τη Φολέγανδρο είχα ακούσει τα καλύτερα πριν πατήσω το πόδι μου. Για την ακρίβεια είχα ακούσει ότι είναι η «Νέα Σαντορίνη». Όχι όπως λέμε Νέο Ηράκλειο αλλά όπως λέμε η «Σαντορίνη βούλιαξε στον τουρίστα, χρειαζόμαστε κάτι πιο ορίτζιναλ». Ε, όχι κυρίες και κύριοι, το μαγευτικό αυτό νησί δεν επιδέχεται συγκρίσεις.

Η αυθεντικότητα, ο σοφιστικέ χαρακτήρας και οι κρυφές χάρες του το κάνουν ερωτεύσιμο με την πρώτη… βουτιά.  Για να το κατακτήσεις μπορείς να ακολουθήσεις τις δικές μου τοπ εμπειρίες από το στολίδι των Κυκλάδων!

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ ΧΩΡΑ

Μπορεί να απέχουμε αιώνες από την τελειοποίηση των μηχανών του χρόνου, εσύ όμως δε χρειάζεται να πας μακριά. Ο χρόνος στη Χώρα του νησιού μοιάζει να έχει παγώσει. Αν διαβάζεις αυτές τις γραμμές πριν πας στο νησί, μόλις βρεθείς στην πανέμορφη Φολέγανδρο, θα με θυμηθείς.

Μια βόλτα στα σοκάκια, με τις 2 πλατείες (ουσιαστικά είναι μια πλατεία χωρισμένη στα δυο από την εκκλησία του Αγίου Νικόλαου) που μοιάζουν βγαλμένα από μια Ελλάδα άλλης εποχής, χωρίς περιττά φτιασίδια, αρκεί για να μπεις στο κλίμα.

Μια βόλτα στα σοκάκια με τις 2 πλατείες (ουσιαστικά είναι μια πλατεία χωρισμένη στα δυο από την εκκλησία του Αγίου Νικόλαου) που μοιάζουν βγαλμένα απόμια Ελλάδα άλλης εποχής, χωρίς περιττά φτιασίδια και new age deisgn επιρροές, αρκεί για να μπεις στο κλίμα.

Η Φολέγανδρος σε κάνει νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο set του Mamma Mia! Tα ελάχιστα καταστήματα με σουβενίρ και παντοπωλεία δεν είναι καθόλου τουριστικά και δεν αλλοιώνουν το ατόφιο συναίσθημα της περιοχής!

Νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο set του Mamma Mia! Tα ελάχιστα καταστήματα με σουβενίρ και παντοπωλεία δεν είναι καθόλου τουριστικά και δεν αλλοιώνουν το ατόφιο feeling της περιοχής!

Παναγίτσα

Αν θέλεις να δεις το νησί από ψηλά, δε μπορείς παρά να ανέβεις μέχρι το εκκλησάκι της Παναγίτσας. Οπλίσου με λίγη καλή θέληση για την ανηφόρα γιατί μόλις φτάσεις στην κορυφή η θέα θα σε αποζημιώσει! Η ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ είναι υπέροχη και από ψηλά!

Αν σέβεσαι τον εαυτό σου, άρα και τον ίνσταγκραμ λογαριασμό σου, δε μπορείς παρά να ανέβεις μέχρι το εκκλησάκι της Παναγίτσας. Οπλίσου με λίγη καλή θέληση και υδατάνθρακες (τυχερούλη) για την ανηφόρα γιατί μόλις φτάσεις στην κορυφή η θέα θα σε αποζημιώσει και θα κατακλύσει τα stories σου!

Το Κάστρο του νησιού που είναι σκέτη απόλαυση! Δε θα χρειαστεί να ταλαιπωρηθείς διότι και αυτό βρίσκεται μέσα στη Χώρα σε απόσταση δευτερολέπτων από τις κεντρικές πλατείες!

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

  • H Αγκάλη δεν είναι τυχαία η πιο γνωστή παραλία του νησιού αφού εκτός πολύ όμορφη είναι και κομβικό σημείο για να πάρεις το καραβάκι που θα σε πάει σε άλλες παραλίες όπως ο Άγιος Νικόλαος με το υπέροχο εξωκλήσι και τα αλμυρίκια (αν πεινάσεις τσιμπάς στη ταβέρνα Παπαλάγκι)! Να σημειωθεί ότι η παραλία (σσ. η Αγκάλη) διαθέτει και δεύτερο κολπίσκο στον οποίο μπορείς να φτάσεις μόνο μέσα απ’ το νερό.

H Αγκάλη δεν είναι τυχαία η πιο γνωστή παραλία του νησιού αφού εκτός πολύ όμορφη είναι και κομβικό σημείο για να πάρεις το καραβάκι που θα σε πάει σε άλλες παραλίες όπως ο Άγιος Νικόλαος με το υπέροχο εξωκλήσι και τα αλμυρίκια (αν πεινάσεις τσιμπάς στη ταβέρνα Παπαλάγκι)! Να σημειωθεί ότι η παραλία (σσ. η Αγκάλη) διαθέτει και δεύτερο κολπίσκο στον οποίο μπορείς να φτάσεις μόνο μέσα απ' το νερό.

  • Αν θες να απομονωθείς εκεί και είσαι τολμηρός πας βράχο – βράχο στα ρηχά σημεία και κρατάς τα πράγματά σου ψηλά στα χέρια. Αν πάλι είσαι περιπετειώδης χαρακτήρας μπορείς να πας με τα πόδια από το σχετικό γραφικότατο μονοπάτι στην μικροσκοπική παραλία του Γαλυφού (προσφέρεται και για γυμνισμό).

Αν θες να απομονωθείς εκεί και είσαι τολμηρός πας βράχο - βράχο στα ρηχά σημεία και κρατάς τα πράγματά σου ψηλά στα χέρια. Αν πάλι είσαι περιπετειώδης χαρακτήρας μπορείς να πας με τα πόδια από το σχετικό γραφικότατο μονοπάτι στην μικροσκοπική παραλία του Γαλυφού (προσφέρεται και για γυμνισμό).

Plus: Υπάρχει πάντα η επιλογή του Sea-U για βουτιές μετά εξοπλισμού. Τα παιδιά θα σε πάνε για snorkeling και κατάδυση  είτε με μπουκάλες είτε ελεύθερη. Εναλλακτικά μπορούν να σου κάνουν τουρ στο νησί και στις γύρω περιοχές με τα σκάφη τους.

  • Λιβάδακι, Κάτεργο

Το νησί διαθέτει συγκλονιστικά εθιστικές παραλίες με τις καλύτερες, κατά τη γνώμη μου, το Λιβαδάκι (που αν περιπλανηθείς στην πίσω πλευρά του, εύκολα νομίζεις ότι είσαι στο Texas), ιδανικό για να σκαρφαλώσεις στα βράχια που το περιβάλλουν μαζί με το βιβλίο σου, και το Κάτεργο στο όποιο κατά ένα μαγικό τρόπο (πιθανότατα επειδή δεν έχεις σήμα στο κινητό άρα ούτε και ίντερνετ για να κατασκοπεύεις τις διακοπές των φίλων σου) δεν συνειδητοποιείς πότε περνάει η ώρα!

Το νησί διαθέτει συγκλονιστικά εθιστικές παραλίες με τις καλύτερες, κατά τη γνώμη μου, το Λιβαδάκι (που αν περιπλανηθείς στην πίσω πλευρά του, εύκολα νομίζεις ότι είσαι στο Texas), ιδανικό για να σκαρφαλώσεις στα βράχια που το περιβάλλουν μαζί με το βιβλίο σου, και το Κάτεργο στο όποιο κατά ένα μαγικό τρόπο (πιθανότατα επειδή δεν έχεις σήμα στο κινητό άρα ούτε και ίντερνετ για να κατασκοπεύεις τις διακοπές των φίλων σου) δεν συνειδητοποιείς πότε περνάει η ώρα!

Plus:  Για κάτι λιγότερο κοσμοπολίτικο παίζουν και ο  Άγιος Γεώργιος και η Λυγαριά όπου τα βότσαλα υπόσχονται παραθαλάσσιες συγκινήσεις (πόσο μάλλον αν είσαι με το ταίρι σου)! Αντίστοιχες επιλογές είναι και το Λατινάκι, το Πουντάκι και η Βιτσέντζου.

Παραδοσιακή τοπική κουζίνα στην καρδιά του νησιού!

Δοκίμασε ρεβυθάδα, πατάτες γιαχνί, λεμονάτο κατσικάκι και ψαρόσουπα. Φάε μάτσατα από τα χεράκια της κυρίας Ειρήνης στα Άνω Μερά

Στο καφεπαντοπωλείο της κυρίας Ειρήνης Ψαρομηλίγκου-Παπαδοπούλου, που υπάρχει εκεί από τη δεκαετία του ’50- δεν είναι trendy remake- τρως τα διάσημα ματσάτα (φρέσκα ζυμαρικά) με κοκκινιστό, κυριολεκτικά από την κουζίνα της υπέροχης μαγείρισσας! Η άλλη κλασσική επιλογή της περιοχής για ματσάτα είναι η Συνάντηση της Κυρα-Μαρίας. Δοκίμασε γαλατόπιτες, σοκολατόπιτες και γαλακτομπούρεκα.

Νομίζω ότι τώρα είσαι έτοιμος να φύγεις για Φολέγανδρο!

Νομίζω ότι τώρα είσαι έτοιμος να φύγεις για Φολέγανδρο!

Σου αρέσει να ταξιδεύεις; Τι λες να πάμε μια βόλτα από Χίο;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται