Νηστίσιμη κρεμμυδόπιτα, παραδοσιακή συνταγή από το Νεστόριο Μακεδονίας. Η μοναστηριακή κρεμμυδόπιτα δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις κλασικές πίτες...

Νηστίσιμη κρεμμυδόπιτα, παραδοσιακή συνταγή από το Νεστόριο Μακεδονίας. Η μοναστηριακή κρεμμυδόπιτα δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις κλασικές πίτες με αυγά και τυρί. Το ψιλοκομμένο καρύδι σου δίνει την αίσθηση του κιμά. Τα καραμελωμένα κρεμμύδια απογειώνουν την vegan συνταγή.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
67

Για τη νηστίσιμη κρεμμυδόπιτα

  • 1 συσκ. χωριάτικο φύλλο (ή 6 σπιτικά φύλλα)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση
  • 1 1/2 kg μεγάλα κρεμμύδια κόκκινα καθαρισμένα
  • 1 φλ. ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλη πατάτα
  • 1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Προαιρετικά λίγη ρίγανη ή θυμάρι
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για τη νηστίσιμη κρεμμυδόπιτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε φύλλο εμπορίου ή σπιτικό χωριάτικο φύλλο.

    Καθαρίζουμε πρώτα και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια ή τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. 

    Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά καρέ.

    Τρίβουμε την πατάτα στον τρίφτη.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά.

    Προσθέτουμε τα κρεμμύδια στο λάδι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν για περίπου 10 – 12 λεπτά.

    Ρίχνουμε την ντομάτα και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να πιει η γέμιση τα υγρά της.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι να γίνει νόστιμη και την τριμμένη πατάτα κι ανακατεύουμε.

    Τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο καρύδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

    Στρώνουμε ακτινωτά σε λαδωμένο ρηχό ταψί για πίτα 36εκ, τα τρία χωριάτικα φύλλα αφού τα ραντίσουμε ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.

    Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλα κρούστας βάζουμε τα μισά φύλλα κάτω, προσθέτουμε τη γέμιση και κλείνουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα.

    Είναι σημαντικό να λαδώνουμε τα φύλλα ενδιάμεσα κατά το στρώσιμο στο ταψί.

    Αδειάζουμε σε μια στρώση λεπτή την γέμιση να πάει σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.

    Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου πάνω στην γέμιση.

    Καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα χωριάτικα φύλλα στρώνοντας τα σουρωμένα – τσαλακωτά αφού τα ραντίσουμε ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.

    Χαράζουμε την πίτα, ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό πεταχτά με τα δάχτυλα.

    Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 180ºC στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα.

    Αφού βγάλουμε την πίτα την αφήνουμε να σταθεί για 15′ έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.

    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νηστίσιμο τυρί στη γέμιση.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται