Ένα καταπληκτικό φαγητό, ένας νόστιμος τρόπος για να τρώμε τα θρεπτικά λαχανικά!

Ένα καταπληκτικό φαγητό, ένας νόστιμος τρόπος για να τρώμε τα θρεπτικά λαχανικά!

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
2
  • 12 μέτρια τρυφερά καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 μικρή σελινόριζα κομμένη στα 4 και έπειτα σε λεπτές φέτες
  • 3 πράσα κομμένα σε φέτες
  • 1 φλ. αλεσμένα αλμυρά κράκερ
  • 1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 2½ φλ. γάλα
  • 1 φλ. τριμμένο κασέρι ή γκούντα
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ογκρατέν με λαχανικά και μπισκότο

    Προθερμαίνουμε το φούρνο.

    Θα ψήσουμε το ογκρατέν με λαχανικά στους 180ºC.

    Βουτυρώνουμε οβάλ πυρίμαχο σκεύος.

    Για την κρέμα καρότων

    Κόβουμε τα καρότα σε φέτες και τα βάζουμε σε κατσαρόλα.

    Τα καλύπτουμε με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.

    Τα στραγγίζουμε.

    Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε την λεπτοκομμένη σελινόριζα μαζί με τα πράσα και το κρεμμύδι για περίπου 5 με 6 λεπτά να βγάλουν  τα αρώματα τους και να μαλακώσουν.

    Προσθέτουμε 1/2 φλ. νερό και βράζουμε για 5 με 6 λεπτά να μαλακώσουν καλά και να ρουφήξουν όλα τα υγρά.

    Για το ογκρατέν

    Σε μπολ βάζουμε τα τριμμένα κράκερ με μια κουταλιά λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύουμε.

    Τα στρώνουμε στο βουτυρωμένο ταψί πασπαλίζοντας το.

    Από πάνω κάνουμε μια στρώση με τα στεγνά σοταρισμένα λαχανικά.

    Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει.

    Πασπαλίζουμε με το αλεύρι.

    Ψήνουμε ανακατεύοντας για 2 λεπτά

    Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα κι ανακατεύοντας πάντα σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να πήξει ελαφρά.

    Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο

    Αποσύρουμε.

    Προσθέτουμε το τυρί και τα καρότα.

    Περιχύνουμε τα υλικά στο ταψί με την κρέμα καρότων.

    Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC στον αέρα για περίπου 15 λεπτά και ξεσκεπάζουμε.

    Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά περίπου να ροδίσει η επιφάνεια.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μυστικά για κάθε είδος μαγειρέματος
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται