• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
12
  • 200 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 φακελάκι Μπέικιν Πάουντερ
  • 6 κ.σ. κακάο
  • 120 γραμ. μαύρη ζάχαρη
  • 200 γραμ. γάλα
  • 3 αβγά
  • 100 γραμ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
  • 50 γραμ. λικέρ σοκολάτα ή λικέρ κρέμα
  • 50 γραμ. δυνατό εσπρέσο ρόφημα
  • Για το σιρόπι σοκολάτας
  • 5 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 500 γραμ. βραστό νερό
  • Για την κρέμα ανγκλέζ για το σερβίρισμα
  • 125 γραμ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 70 γραμ. γάλα
  • 30 γραμ. ζάχαρη
  • 2 κρόκους
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 μπαστουνάκια βανίλιας
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Προετοιμασία

    Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 180-190°C. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

    Αν έχουμε μεγάλο και βαθύ σκεύος για σουφλέ το βουτυρώνουμε καλά, αλλιώς χρησιμοποιούμε πυρίμαχα βαθύ ταψί 2 λίτρων καλά βουτυρωμένο.

    Για το μίγμα

    Κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και κακάο σε μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη.

    Ανακατεύουμε με κουτάλι.

    Σε άλλο μπολ βάζουμε τα υγρά υλικά: γάλα, αβγά, βανίλια, λιωμένο βούτυρο, λικέρ και τον καφέ σε θερμοκρασία δωματίου.

    Τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά.

    Ανακατεύουμε με κουτάλι να ενωθούν. Το μείγμα θα πρέπει να είναι λείο και σκούρο, πλήρως ομογενοποιημένο.

    Αδειάζουμε το μείγμα πουτίγκας στο βουτυρωμένο σκεύος.

    Βάζουμε σε μπολ τη μαύρη ζάχαρη και το κακάο και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.

    Τα πασπαλίζουμε στην επιφάνεια της πουτίγκας.

    Τέλος, περιχύνουμε σιγά σιγά με το βραστό νερό.

    Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος

    Ψήνουμε για περίπου 35-40′. Σερβίρουμε την πουτίγκα σοκολάτας ζέστη και σχεδόν υγρή τριγύρω (δεν κόβεται με κουτάλι).

    Μυστικά

    Προσοχή, αν χρησιμοποιήσουμε βαθύ σκεύος και η πουτίγκα πάρει ύψος, ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω ψήσιμο.

    Σε γενικές γραμμές είναι έτοιμη όταν φουσκώσει στη μέση η πουτίγκα και το σιρόπι έχει πυκνώνει σε χοντρές φουσκάλες.

    Για την κρέμα ανγκλέζ

    Κόβουμε τη βανίλια σε μικρά κομματάκια.

    Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση.

    Τα ανακατεύουμε με σύρμα.

    Ζεσταίνουμε τα υλικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πυκνώσει η κρέμα.

    Είναι έτοιμη, όταν αφήνει παχύ στρώμα κρέμας στην πίσω πλευρά του κουταλιού. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

    Αν θέλετε πιο σοκολατένια και γυαλιστερή επιφάνεια βάλτε σε μικρή κατσαρόλα 1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο, 2 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη, 2 γεμάτες κουταλιές κακάο και λίγα κομμάτια σοκολάτας.

    Προσθέτετε 1 φλ. νερό και τα βράζετε σε σιρόπι.

    Περιχύνετε την πουτίγκα όταν τη σερβίρετε.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται