Εκτελεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε καρέ 3 εκ.
Τις ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει και βράζουμε για 8΄-10΄, να μαλακώσουν (εναλλακτικά τις ψήνουμε στο φούρνο ολόκληρες και κρατάμε τη σάρκα τους).
Τις στραγγίζουμε καλά, τις πιέζουμε στο σουρωτήρι να αποβάλλουν τα υγρά τους (πρέπει να στραγγίσουν καλά).
Τις βάζουμε σε μπολ, με τη φρυγανιά, το τυρί, την καρυδόψιχα, το αυγό, το μαϊντανό, το σκόρδο και αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αν ειναι είναι αραιό, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή φρυγανιά ώσπου να πλάθεται.
Πλάθουμε μικρά μπαλακια, περίπου 3 εκ.
Τα αλευρώνουμε ή τα πανάρουμε σε φρυγανιά.
Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, να ροδίσουν.
Λίγα λίγα, να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρονται ζεστοί ή κρύοι και ταιριάζουν φανταστικά με την σάλτσα που σας έχω παρακάτω.
Για τη σάλτσα
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σκόρδο, να ροδίσει, για 1΄-2΄.
Ρίχνουμε τις ντομάτες.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού.
Βράζουμε για περίπου 15΄-20΄, να πυκνώσει η σάλτσα.
Την αφήνουμε να κρυώσει και τη σερβίρουμε σαν ντιπ.