• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
42

Για την κολοκύθα γεμιστή με ρύζι

  • 1 μικρή κολοκύθα κίτρινη (1½ -2 κιλά)
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι
  • 2 φλ. καστανό ρύζι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. φυτικό βούτυρο
  • Λίγο κρόκο Κοζάνης
  • 1 κ.σ. σπόροι κακουλέ
  • 1/2 πορτοκάλι (φλούδες ψιλοκομμένες σε σπιρτόξυλα)
  • 1/2 φλ. φιστίκια Αιγίνης
  • 1/2 φ φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. σταφίδα κορινθιακή
  • 5 δαμάσκηνα (απυρήνωτα και ψιλοκομμένα)
  • 5 βερίκοκα (αποξηραμένα και ψιλοκομμένα)
  • 12 κάστανα προβρασμένα
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κολοκύθα γεμιστή με ρύζι

    Πλένουμε πρώτα καλά την κολοκύθα και αφαιρούμε με κοφτερό μαχαίρι μία φέτα (καπάκι).

    Με κουτάλι ή με το χέρι βγάζουμε τους σπόρους και τις ίνες.

    Την αλείφουμε εσωτερικά με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

    Πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι.

    Ξαναβάζουμε το καπάκι και τη βάζουμε σε δίσκο ή λαμαρίνα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα.

    Ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει η σάρκα της κολοκύθας.

    Βάζουμε το καστανό ρύζι σε κατσαρόλα μικρή και το καλύπτουμε με νερό.

    Αλατίζουμε μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να πιει όλο το νερό και να κρατάει ελαφρά στο δόντι (όχι να παραβράσει).

    Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το φυτικό βούτυρο, προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης, το κακουλέ, τις φλούδες πορτοκαλιού, τα φιστίκια, τα καρύδια τις σταφίδες, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα τα κάστανα χοντροκομμένα και το μισοβρασμένο ρύζι.

    Πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο.

    Ανακατεύουμε καλά και ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.

    Σκεπάζουμε το καστανό ρύζι με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 10 λεπτά.

    Έπειτα, βγάζουμε την κολοκύθα από το φούρνο και τη γεμίζουμε με το αρωματικό πιλάφι.

    Ξαναβάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά επιπλέον.

    Είτε τη σερβίρουμε ολόκληρη (αφαιρώντας το καπάκι) στον μπουφέ ή στο κέντρο του τραπεζιού, είτε κόβουμε οριζόντιες φέτες σε κάθε πιάτο και με κουτάλι βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο.

    Ετοιμάζεστε για το γιορτινό τραπέζι; Δείτε εδώ περισσότερες μοναδικές Χριστουγεννιάτικες συνταγές.

    Και φυσικά, εκτός από την ολόκληρη κολοκύθα γεμιστή με ρύζι, φτιάξτε και την πιο νόστιμη γαλοπούλα με την παρακάτω συνταγή:

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται