Η παραδοσιακή κρεατόσουπα με κριθαράκι, φτιάχνεται σε γιορτινά τραπέζια στην Πάρο και Αντίπαρο, με το παραδοσιακό ζυμαρικό «μιρμιτζέλι». Σερβίρεται...

Η παραδοσιακή κρεατόσουπα με κριθαράκι, φτιάχνεται σε γιορτινά τραπέζια στην Πάρο και Αντίπαρο, με το παραδοσιακό ζυμαρικό «μιρμιτζέλι». Σερβίρεται και σε τοπικά πανηγύρια. Είναι θρεπτική πεντανόστιμη συνταγή.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 10 λεπτά
380

Για την κρεατόσουπα

  • 4-5 κόκαλα μοσχαρίσια με λίγο ψαχνό
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. ψιλοκομμένη ντομάτα (εμπορίου ή φρέσκια)
  • 1 φλ. κριθαράκι ψιλό
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Πλένουμε πρώτα τα κόκαλα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό να τα σκεπάζει.

    Αφήνουμε να βράσουν για 40 λεπτά και ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο.

    Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τα λαχανικά.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά εκτός από την ντομάτα.

    Τα ρίχνουμε στη σούπα, προσθέτουμε την ντομάτα και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.

    Προσθέτουμε το κριθαράκι στην κρεατόσουπα.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε λίγα λεπτά να μαλακώσει το ζυμαρικό.

    Ξεκοκαλίζουμε το μοσχάρι, πετάμε τα κόκαλα και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρέας στη σούπα.

    Σερβίρουμε με λίγο χυμό λεμόνι.

    Μυστικά

    Η κρεατόσουπα με μοσχάρι, είναι μια θρεπτική συνταγή που επιβάλλεται να τρώμε το χειμώνα. Είναι φάρμακο ενάντια στις ιώσεις αλλά και πάρα πολύ θρεπτική. Στην Πάρο, φτιάχνουμε πάντα την κρεατόσουπα με μανέστρα ή μιρμιτζέλι (ζυμαρικό ψιλό σαν το κριθαράκι).

    Τα κόκαλα από το μοσχάρι, αν και είναι ένα υλικό που συνήθως πετάμε, είναι εξαιρετική πηγή κολλαγόνου και κάνουν τέλειες σούπες, λαχανοντολμάδες, γιουβέτσι και σάλτσες.

    Στα λαχανικά, μπορείτε να προσθέσετε ό,τι ρίζα θέλετε και ό,τι λαχανικό σας αρέσει.

    Να θυμάστε ότι:

    Τα κόκαλα μοσχαριού χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο, να φύγουν τα αίματα και τα τυχόν σπασμένα κοκαλάκια, πριν τα βάλουμε στην κατσαρόλα.

    Ξεκινάμε να βράζουμε την κρεατόσουπα πάντα με κρύο νερό από τη βρύση και ποτέ με ζεστό.

    Κατά την διάρκεια του βρασμού, εμφανίζεται αφρός στην επιφάνεια του ζωμού. Ξαφρίζουμε λοιπόν το ζωμό του κρέατος όποτε εμφανίζεται αφρός στην επιφάνεια του.

    Μπορείτε να φτιάξετε τέλεια κρεατόσουπα και με άλλο κρέας πχ γίδα με λαχανικά και τραχανά, όπως συνηθίζουν στη Στερεά Ελλάδα και είναι πεντανόστιμη.

    Αν είστε τυχεροί και βρεθείτε σε παραδοσιακό παριανό πανηγύρι ή σε κάλεσμα παραδοσιακό στην Αντίπαρο, θα γευτείτε τη νοστιμιά της απλότητας με λίγα υλικά. Αυτή η συνταγή στα σπίτια φτιάχνεται σαν ζουμερή σούπα αλλά σε καλέσματα, σε παραδοσιακά τραπέζια ή πανηγύρια στα νησιά μας, φτιάχνεται σαν πολύ ζουμερό γιουβέτσι, αλλά όχι στον φούρνο. Μαγειρεύεται σε μεγάλα καζάνια πάνω σε φωτιά. Επίσης, το πιθανότερο είναι να τη συναντήσετε στα νησιά με κατσικάκι και το παραδοσιακό ζυμαρικό μιρμιτζέλι.

    Καιρός για σούπα; Δείτε εδώ περισσότερες φανταστικές συνταγές για τις πιο νόστιμες και θρεπτικές σούπες του χειμώνα!

    Αν σας άρεσε αυτή η κρεατόσουπα με λαχανικά και κριθαράκι, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω σούπα με μοσχάρι:

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται