Αλλάζουμε!
Το argiro.gr ανανεώνεται.
Πιο φρέσκο, πιο πλούσιο, πιο νόστιμο από ποτέ.
Με ακόμα περισσότερες συνταγές, νέα και γεύσεις.
Μείνετε συντονισμένοι, σύντομα στην οθόνη σας!

Κριτσίνια

Αποστολή
Με λίγο αλεύρι και μαγιά ετοιμάστε αυτή την υπέροχη ζύμη για τραγανά κριτσίνια. Μια ζύμη που δίνει χαρά σε αυτόν που τη γεύεται, αλλά περισσότερo σε εκείνον που τη δουλεύει!
Εκτέλεση

Διαλύουμε το αλάτι στο νερό. Κοσκινίζουμε τα δύο αλεύρια σε μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε. Κάνουμε λακκούβα στη μέση, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Όταν η ζύμη μαζεύεται σε μπάλα, τη ζυμώνουμε σε αλευρωμένο πάγκο για 5΄-10΄, να γίνει λεία και απαλή. Όποτε κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε με αλεύρι.

Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα. Αφού φουσκώσει τη βγάζουμε στον πάγκο. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε κορδόνια-κριτσίνια, πάχους 0,5 εκ. κι όσο μακριά θέλουμε. Τα λαδώνουμε ελαφρά και τα ακουμπάμε σε λαδωμένη λαμαρίνα με κενό ανάμεσά τους.

Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, τα κριτσίνια με αλάτι, χοντροσπασμένα πιπέρια, ψιλοκομμένα μυρωδικά ή διάφορους σπόρους (κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο κ.ά.). Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε για 30΄ να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε στους 200 οC για 15΄-20΄.


Mερίδες: 20
Χρόνος Προετοιμασίας: 90 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά

Υλικά συνταγής


  • 1 2/3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 2/3 αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • 1 1/2 κ.γλ. μαγιά σε σκόνη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 1/2 φλιτζ. νερό (περίπου)