Αλλάζουμε!
Το argiro.gr ανανεώνεται.
Πιο φρέσκο, πιο πλούσιο, πιο νόστιμο από ποτέ.
Με ακόμα περισσότερες συνταγές, νέα και γεύσεις.
Μείνετε συντονισμένοι, σύντομα στην οθόνη σας!

Λεμόνι γλυκό κουταλιού

Αποστολή
Επιλέξτε μεγάλα, ακέρωτα βιολογικά λεμόνια για ακόμα πιο νόστιμο αποτέλεσμα!
Εκτέλεση

1. Πλένουμε τα λεμόνια και αφαιρούμε πολύ προσεκτικά την εξωτερική κίτρινη φλούδα ξύνοντάς την ελαφρά με ξύστρα ή με κοφτερό μαχαιράκι. Κάθε λεμόνι το κόβουμε στα τέσσερα. Αφαιρούμε τη σάρκα με το χυμό και τώρα έχουμε μόνο το λευκό μέρος του λεμονιού. Το ψιλοκόβουμε, λοιπόν, σε κομματάκια των 0,5 εκατοστών, τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα ζεματίζουμε για 2΄-3΄.

 

2. Χύνουμε το πρώτο νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Στο δεύτερο ζεμάτισμα τα αφήνουμε να μαλακώσουν καλά. Σουρώνουμε τη φουσκωμένη από το βράσιμο και μαλακή πλέον λευκή φλούδα του λεμονιού και την αφήνουμε να στραγγίσει καλά σε σουρωτήρι. Απλώνουμε τα κομμάτια σε πετσέτα και βάζουμε πάνω βαρύ αντικείμενο ώστε να βγάλουν τα υγρά που ρούφηξαν στο βράσιμο. Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε τα κομμάτια της λευκής φλούδας και ξαφρίζουμε το γλυκό όποτε είναι αναγκαίο. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 30΄.

 

3. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει στην κατσαρόλα, χωρίς να το σκεπάσουμε όσο είναι ζεστό. Αφού κρυώσει, το ξαναβάζουμε να βράσει για να δέσει το σιρόπι του. Μόλις γίνει αυτό, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να βράσει για ακόμα 2΄-3΄. Στη συνέχεια το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

 

4. Μπορούμε να το σερβίρουμε σκέτο σαν γλυκό κουταλιού ή σαν μια τέλεια γαρνιτούρα για κέικ, μους, τάρτες κ.λπ.


Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά

Υλικά συνταγής


  • 3 μεγάλα χοντρόφλουδα λεμόνια (το πάχος της φλούδας να είναι περίπου 1 εκατοστό)
  • 500 γραμμ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 κ.γλ. χυμό λεμονιού