Μια συνταγή που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Με 3 υλικά μόνο ,αλεύρι νερό και μαγιά ή ζύμη για λουκουμάδες είναι έτοιμη για τηγάνισμα μέσα σε 30’. Λουκουμάδες παραδοσιακοί ,στρογγυλοί ή με τρύπα στη μέση όπως τους φτιάχνουν στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Β. Αιγαίου, είναι το αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό σε όλη την Ελλάδα.
Άλλοτε πασπαλισμένοι με καρύδια ή με καβουρδισμένο σουσάμι και κανέλα και περιχυμένοι με μπόλικο θυμαρίσιο μέλι,είναι γλυκό που κανείς δεν αντιστέκεται. Ειδικά αν είναι ζεστοί και τραγανοί απέξω και αφράτοι μέσα τότε είναι πραγματικά πειρασμός.
Η ζύμη για λουκουμάδες έχει λίγα μυστικά. Υπάρχουν λουκουμάδες με γιαούρτι στην ζύμη που γίνονται πεντανόστιμοι αλλά και λουκουμάδες με ζύμη από πατάτα ή ρύζι που γίνονται τραγανοί.
Γούστα είναι αυτά και συνταγές για λουκουμάδες υπάρχουν εκατοντάδες. Ο κάθε ένας μας έχει το μυστικό του στη συνταγή για παραδοσιακούς λουκουμάδες. Οπωσδήποτε όμως η κλασική συνταγή λουκουμάδες αποτελείται από αλεύρι μαγιά και νερό. Φτιάχνουμε δηλαδή την ζύμη που έχει σύσταση χυλού.Είναι μια αραιή ζύμη κι όχι σφιχτή και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να γίνει διπλάσια. Μόνο αυτό να προσέξετε στην ζύμη για λουκουμάδες. Να ξεκουραστεί να φουσκώσει και να γίνει διπλάσια. Αν το σημείο ξεκούρασης είναι ζεστό,τότε οι λουκουμάδες είναι έτοιμοι για τηγάνισμα σε 30’. Αν ο χώρος είναι κρύος,τότε θα χρειαστεί 15-20’ επιπλέον για να φουσκώσουν οι λουκουμάδες. Πάντα διατηρούμε την ζύμη σκεπασμένη για να μην κάνει πέτσα στην επιφάνεια.
Οι καλύτεροι παραδοσιακοί λουκουμάδες τηγανίζονται όπως τους τηγάνιζε η γιαγιά. Πάντα τηγάνιζε τους λουκουμάδες σε ελαιόλαδο και η νοστιμιάς τους ήταν αξεπέραστη. Και πάντα τους τηγάνιζε σε κατσαρόλα για να μην πετάγεται το λάδι.
Τους έκοβε μικρούς με ένα κουταλάκι,κι αυτοί γλιστρούσαν στο καυτό λάδι κι αμέσως η μικρή ζύμη φούσκωνε και γινόταν ολοστρόγγυλος λουκουμάς. Βουτούσε το χέρι στην ζύμη έσφιγγε τα δάχτυλα και πετάγονταν το ζυμάρι και με ένα κουταλάκι έκοβε μικρά μπαλάκια ζύμης. Πάντα με τρέλαινε αυτή η διαδικασία όταν ήμουν παιδί. Τους τηγάνιζε λίγους λίγους. Ποτέ πολλούς μαζί ταυτόχρονα,για να προλαβαίνουν να τηγανίζονται μέχρι μέσα ,χωρίς να πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
Και η φωτιά ήταν πάντα μέτρια προς δυνατή ,για να πάρουν ωραίο χρυσορόδινο χρώμα να κάνουν κρούστα τραγανή και μέσα να γίνουν αφράτοι οι λουκουμάδες. Έτσι ακριβώς τους κάνω κι εγώ και οι λουκουμάδες της γιαγιάς χαλάνε κόσμο.
Το καλό θυμαρίσιο μέλι μπαίνει μπόλικο πάνω στους ζεστούς λουκουμάδες και πάντα τους πασπαλίζω με καβουρδισμένο σουσάμι και κανέλα όπως τους φτιάχνουμε στην Νάουσα στην Πάρο. Όμως μπορείς να βάλεις ότι σου αρέσει στους λουκουμάδες από ψιλοκομμένο καρύδι ή φυστίκι Αιγίνης μέχρι λιωμένη σοκολάτα ή αραιωμένη μερέντα. Φτιάξε τους καλύτερους λουκουμάδες με αυτή την συνταγή και γαρνίρισε τους με ότι τραβάει η ψυχή σου.
λιγότερα