• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
291
  • 1.200 γραμ. μοσχάρι (χτένι σπάλας ή ελιά από μοσχάρι γάλακτος)
  • 2 κιλά κρεμμύδια ξερά μέτρια
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 3-4 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 ώριμη ντομάτα
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 1/4 φλ. κόκκινο ξίδι
  • κόκκινο κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για το μοσχάρι στιφάδο, κόβουμε το κρέας σε μερίδες.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα και λίγο λίγο ροδίζουμε το κρέας για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και αντί να ροδίζει να βράζει.

    Κάθε κομμάτι που ροδίζει το βγάζουμε σε πιατέλα και συνεχίζουμε με τα επόμενα.

    Αφού τελειώσουμε με όλο το κρέας, το διατηρούμε σκεπασμένο στην πιατέλα.

    Χαράζουμε σταυρωτά τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο ίδιο λάδι που ροδίσαμε το κρέας.

    Σε μέτρια φωτιά τα αφήνουμε να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα, για 15΄, έως ότου μελώσουν.

    Τότε τα σβήνουμε με το κονιάκ, το κρασί και το ξίδι.

    Προσθέτουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, καθώς και όλα τα ζουμιά που έχουν μείνει στην πιατέλα.

    Προσθέτουμε την ντομάτα ολόκληρη, χαραγμένη στα τέσσερα, σταυρωτά, και τα μπαχαρικά.

    Σιγοβράζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα και 30΄, έως ότου μαλακώσει καλά το μοσχάρι και πυκνώσει καλά η σάλτσα του.

    Η σάλτσα με τα κρεμμύδια γίνεται σαν κρέμα. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε.

    Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή με ρύζι πιλάφι.

    Μάθετε πώς μαγειρεύεται το κάθε μέρος του μοσχαριού για να κάνετε πάντα τα πιο επιτυχημένα μαγειρέματα με μοσχάρι.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται