• προετοιμασία 1 ώρα
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
559
  • 1 kg πατάτες
  • 700 γρ. μανιτάρια λευκα
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 420 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 50% Υδατ/κες
  • 15% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτελεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις. 

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες ή μικρές μπουκιές.

Για να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος τις βράζουμε  για περίπου 10΄ μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.

Τα μανιταρια

Τα αποφλοιώνουμε  και τα κόβουμε σε φέτες. 

Ζεσταίνουμε το 1/3 της ποσότητας του ελαιόλαδου σε βαθύ τηγάνι και τα ροδίζουμε  για 5΄ μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο μίγμα.

Στησιμο

Σε ενα πυρίμαχο σκεύος (οβάλ κατά προτίμηση) το λαδωνουμε

Κανουμε στρώσεις   πατατα-μανιταρια-πατατα

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Περιχύνουμε με κρασί.

Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, σφραγίζοντας καλά τις άκρες του στο χείλος του.

Ψησιμο-χρονος

Ψήνουμε  στο φούρνο για 30΄ στους 200 οC, στις αντιστάσεις.

Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C, ξεσκεπάζουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 15΄, έως ότου μαλακώσουν καλά οι πατάτες.

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Τα μανιτάρια μας δίνουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, σχεδόν εφάμιλλη με αυτή του κρέατος, λόγω της παρουσίας σε αυτά όλων των απαραίτητων αμινοξέων. Αποτελούν εξαιρετική πηγή ψευδάργυρου (απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού κι αναπαραγωγικού μας συστήματος) καθώς και χαλκού (συμβάλλει στην ελαστικότητα των αρτηριών και στην ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος). Ο συνδυασμός τους με την πατάτα μας προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες καλίου, ενός στοιχείου που είναι απαραίτητο για την διατήρηση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται