Σπιτικό λικέρ που γίνεται με τα άγουρα καρύδια του Μαΐου. Φτιάξτε το είναι φανταστικό!

Σπιτικό λικέρ που γίνεται με τα άγουρα καρύδια του Μαΐου. Φτιάξτε το είναι φανταστικό!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
47

Για το λικέρ καρύδι

  • 1 kg φρέσκα καρύδια (πράσινα)
  • 1 lt κονιάκ
  • Φλούδα λεμονιού
  • 4 ξυλάκια κανέλας
  • 2 κ.σ. μοσχοκαρφιά (γαρύφαλλα)
  • 1 ολόκληρο μοσχοκάρυδο
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 1½ φλ. νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το λικέρ καρύδι

    Διαλέγουμε τρυφερά καρύδια πράσινα τέλος Μαΐου με μέσα Ιουνίου.

    Τα πλένουμε πολύ καλά.

    Τα κόβουμε σε κομμάτια ή τα σπάμε με σφυρί (πάντα με γάντια γιατί βάφουν τα χέρια).

    Τα βάζουμε σε γυάλινο βάζο.

    Προσθέτουμε το αλκοόλ.

    Σπάμε το μοσχοκάρυδο και το προσθέτουμε καθώς και το γαρύφαλλο και την κανέλα.

    Σφραγίζουμε το βάζο και το αφήνουμε στον ήλιο για 40 ημέρες.

    Αφού περάσει το χρονικό διάστημα των 40 ημερών, κάνουμε σιρόπι την ζάχαρη με το νερό.

    Μόλις πάρει βράση το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

    Το προσθέτουμε στο αλκοόλ με τα καρύδια.

    Αφήνουμε για 15 ημέρες στον ήλιο.

    Σουρώνουμε σε χωνί με βαμβάκι ή σε φίλτρο του καφέ σε αποστειρωμένα μπουκάλια.

    Μυστικά

    Είναι σημαντικό τα καρυδάκια να είναι στο σωστό σημείο ωρίμανσης για να γίνει ωραίο το λικέρ μας. Ούτε παραγινομένα γιατί δεν θα έχει πολλά αρώματα, αλλά ούτε και εντελώς άγουρα γιατί το λικέρ θα βγει στυφό και πικρό.

    Η προτεινόμενη εποχή για τα καρυδάκια εξαρτάται πάντα από τις κλιματολογικές συνθήκες. Αν δηλαδή την άνοιξη ο καιρός είναι κρύος και βροχερός, τότε η συλλογή των καρυδιών θα πρέπει να γίνει λίγο αργότερα, αφού ωριμάσουν περισσότερο οι καρποί.

    Σε κάθε περίπτωση με λίγο επιπλέον σιρόπι, μπορείτε να διορθώσετε την πίκρα.

    Φορέστε γάντια γιατί το χρώμα του άγουρου καρυδιού, βάφει το δέρμα σκούρο καφέ μαύρο και δεν καθαρίζει με τίποτα.

    Διαλέξτε καρυδάκια άγουρα πριν ακόμα σχηματιστεί ο εξωτερικός φλοιός όταν είναι καταπράσινα και το μέγεθος τους δεν ξεπερνάει σε μέγεθος μια μεγάλη ελιά.

    Στα νότια μέρη της Ελλάδας το φτιάχνουμε τον Μάιο στα πιο βόρεια μέχρι μέσα Ιουνίου. Όλα όμως εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες της κάθε χρονιάς.

    Αν δεν μπορείτε να κόψετε στη μέση τα καρύδια τότε σπάστε τον καρπό με σφυρί ώστε ανοίξει στη μέση.

    Όσο πιο πολύ αφήσετε τα καρύδια στον ήλιο μέσα στο αλκοόλ, τόσο πιο σκούρο θα γίνει το χρώμα του και τόσο πιο έντονο θα είναι το άρωμα από το καρυδάκι.

    Σουρώστε αρκετές φορές το λικέρ καρύδι σε φίλτρο του καφέ, για πιο διαυγές αποτέλεσμα και πιο διάφανο λικέρ.

    Λικέρ μπορείτε να φτιάξετε με ό,τι ποτό θέλετε. Το έχω δοκιμάσει με τσίπουρο, με βότκα, με καθαρό οινόπνευμα. Την πιο ωραία γεύση και το πιο αρωματικό λικέρ καρύδι πήρα όταν έκανα την εκχύλιση των καρυδιών με το κονιάκ. Βγαίνει πιο σκούρο αλλά και πολύ πιο γευστικό και αρωματικό το λικέρ.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται