Αλλάζουμε!
Το argiro.gr ανανεώνεται.
Πιο φρέσκο, πιο πλούσιο, πιο νόστιμο από ποτέ.
Με ακόμα περισσότερες συνταγές, νέα και γεύσεις.
Μείνετε συντονισμένοι, σύντομα στην οθόνη σας!

Τσουρέκι νηστίσιμο γεμιστό με σοκολάτα ( Το Πρωινό 2.04.14)

Αποστολή
Υπέροχο νηστίσιμο τσουρέκι για όσους δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το Πάσχα!
Εκτέλεση

 

Για να πιάσουμε την μαγιά:

Θρυμματίζουμε την νωπή μαγιά σε μπωλάκι. Την ταΐζουμε με ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό. Διαλύουμε με κουταλάκι.

Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να κάνει φυσαλίδες στην επιφάνεια, λιώνουμε το φυτικό μαγειρικό λίπος και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την ζάχαρη, το φυτικό μαγειρικό λίπος, τον χυμό, το μαχλέπι, την μαστίχα και την ενεργοποιημένη μαγιά. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε για 5’ δυνατά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και αφράτη και βουτυράτη.

Την βάζουμε σε μπωλ. Την σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να σταθεί και να τριπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Την ξεφουσκώνουμε. Την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο 40Χ15 και πασπαλίζουμε γέμιση. Την κάνουμε ρολό και το στρίβουμε. Φτιάχνουμε και τα άλλα 2 φυτίλια. Τα πλέκουμε. Φυλακίζουμε τις ενώσεις από κάτω, στις άκρες. Το βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε, καλύτερα μέσα στον φούρνο, να μην ξεραίνεται, για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160ο C για 35’ περίπου, να ροδίσει και να φουσκώσει. Μόλις το βγάλουμε αλείφουμε με λίγο φυτικό μαγειρικό λίπος να γυαλίζει ή το βουτάμε σε κουβερτούρα.

Βγάζουμε ένα μεγάλο τσουρέκι. 

 


 


Υλικά συνταγής


  • 1 κύβο (40 γραμμ.) νωπή μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • ¼ φλ. χλιαρό νερό
  • 2/3 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. φρ. χυμό πορτοκαλιού
  • ½ φλ. φυτικό μαγειρικό λίπος
  • 1 κ.γλ. μαχλέπι
  • ½ κ.γλ. μαστίχα
  • 4 ½ φλ. αλεύρι 70% για τσουρέκι
  • Για την γέμιση:
  • Τριμμένη σοκολάτα
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • ½ κ.γλ. κανέλα

Σχόλια