Το Χριστόψωμο αποτελεί ένα από τα πιο παλιά έθιμα των Χριστουγέννων στη χώρα μας. Είναι το χριστουγεννιάτικο ψωμί που προορίζεται για το γιορτινό...

Το Χριστόψωμο αποτελεί ένα από τα πιο παλιά έθιμα των Χριστουγέννων στη χώρα μας. Είναι το χριστουγεννιάτικο ψωμί που προορίζεται για το γιορτινό τραπέζι και παραδοσιακά φτιάχνουμε με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή, τις παραμονές των Χριστουγέννων.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
178

Για το Χριστόψωµο

  • 600 γρ. αλεύρι
  • 300 γρ. αλεύρι μαλακο
  • 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 100 γρ. πρόβειο γιαούρτι με πέτσα
  • 60 νωπή μαγιά
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1½ κ.σ. αλάτι
  • 100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1 πρέζα/ες μπαχάρι
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 2 πρέζα/ες μαστίχα
  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι
  • 700 ml νερό χλιαρό
  • Για το στόλισμα
  • Λίγα Καρύδια ολόκληρα (με το κέλυφος)
  • Λίγα Γαρίφαλα (καρφάκια)
  • Λίγη Αμυγδαλόψιχα (ολόκληρα)
  • Διάλυμα αυγού (κρόκος + 2 κ. σ. γάλα)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Βάζουμε σε λεκάνη ζυμώματος όλα τα είδη αλευριού και τα ανακατεύουμε με το χέρι.

    Η μαγιά

    Την ενεργοποιούμε διαλύοντάς τη σε κανάτα μαζί με το μέλι και το 1/2 ποτήρι νερό.

    Αφήνουμε για 8΄-10΄ σκεπασμένη  να ενεργοποιηθεί (να αφρίσει ελαφρά η επιφάνειά της).

    Η ζύμη

    Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και την προσθέτουμε μαζί με το γιαούρτι, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο.

    Ρίχνουμε το αλάτι στο υπόλοιπο χλιαρό νερό και τ’ ανακατεύουμε.

    Το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι όλα τα υλικά να μαζευτούν.

    Όταν γίνει αυτό προσθέτουμε τα καρύδια και συνεχίζουμε το ζύμωμα.

    Την βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 8΄-10΄ μέχρι να αφρατέψει.

    Την τοποθετούμε σε μεγάλο λαδωμένο βαθύ μπολ.

    Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα αν είναι σε χλιαρό σημείο ή γύρω στις 2 ώρες αν είναι στον πάγκο.

    Αφού κάνει το πρώτο φούσκωμα την ξαναβγάζουμε στον πάγκο.  

    Την πιέζουμε να ξεφουσκώσει τελείως.

    Στάλισμα και σχέδια

    Κόβουμε ένα κομμάτι όσο ένα μήλο και το κρατάμε στην άκρη για το στόλισμα .

    Δίνουμε σφαιρικό σχήμα  και μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω.

    Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί Νο 30 ή 32.

    Την πιέζουμε ελαφρά  με τις παλάμες σε όλη την επιφάνεια ώστε να ισιώσει η επιφάνεια και να γίνει ισόπαχο.

    Πλάθουμε με το μικρό κομμάτι που κρατήσαμε δύο φιτίλια και τα τοποθετούμε σταυρωτά πάνω του.

    Βάζουμε στο κέντρο ένα καρύδι και γύρω γύρω τόσα καρύδια όσα είναι τα μέλη της οικογένειας.

    Γαρνίρουμε κατά μήκος του σταυρού με αμύγδαλα και μπήγουμε γαρίφαλα.

    Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ανέβει ξανά και να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.

    Το αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί.

    Θα χρειαστούν 40΄ αν είναι σε ζεστό σημείο ή 1 ώρα περίπου αν είναι στον πάγκο.

    Τότε, αλείφουμε προσεκτικά με πινέλο  με το διάλυμα αυγού.

    Ψήσιμο-χρόνος

    Ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις για 50΄ με 1 ώρα να ροδίσει και να φουσκώσει.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μυστικά για: Το ζυμάρι
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται