• προετοιμασία 1 ώρα
  • μαγείρεμα 1 ώρα
72
  • 6 χωριάτικα φύλλα
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
  • 1 κοτόπουλο (κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής)
  • 500 γρ. χοιρινό κρέας χωρίς πολύ λίπος
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 κλων. σέλερι
  • 1 κομμάτι/ια πράσο
  • 1 καρότο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 5-6 κόκκοι πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 2 κ.σ. βούτυρο Ηπείρου
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 φλ. τραχανά
  • 400 γρ. φέτα σε τρίμματα
  • Φρέσκο πιπέρι
  • Αλάτι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Βάζουμε πρώτα σε μία κατσαρόλα το κοτόπουλο, το κρέας, το κρεμμύδι, το σέλερι, το πράσο, το καρότο, το δαφνόφυλλο και το πιπέρι.

    Καλύπτουμε με νερό και από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για περίπου 40΄.

    Ξαφρίζουμε όποτε εμφανίζονται αφροί στην επιφάνεια.

    Βγάζουμε το κοτόπουλο και το κρέας από το ζωμό και σουρώνουμε.

    Αφού κρυώσουν, ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και ψιλοκόβουμε το χοιρινό.

    Ζεσταίνουμε βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το βούτυρο.

    Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί για 7΄-8΄, όχι να πάρει χρώμα.

    Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το χοιρινό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 5΄-6΄.

    Προσθέτουμε τον τραχανά και τα 3/4 φλ. ζωμό (με τον οποίο βράσαμε τα κρεατικά), προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι τη γέμιση και σιγοβράζουμε για 10-12′, μέχρι η γέμιση να πιεί τα υγρά της.

    Αφού κρυώσει προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.

    Το στήσιμο

    Βουτυρώνουμε ένα ταψί για πίτα, με διάμετρο 40 εκατοστών.

    Απλώνουμε 3 φύλλα χωριάτικα ακτινωτά ώστε να εξέχουν, ελαφρώς τσαλακωμένα, ραντίζοντάς τα με λιωμένο βούτυρο.

    Αδειάζουμε τη γέμιση και μπήγουμε το φλουρί.

    Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.

    Χαράζουμε  σε κομμάτια ρόμβου και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.

    Ψήσιμο – χρόνος

    Ραντίζουμε με λίγο ζωμό και ψήνουμε την ηπειρώτικη κρεατόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά.

    Το μυστικό

    Ο τραχανάς κάνει την πίτα λίγο πιο αφράτη και συγχρόνως μαζεύει τα περιττά υγρά.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται