• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
44

Για τα όσπρια

  • 1 φλ. μαυρομάτικα
  • 1 φλ. φασόλια άσπρα μέτρια
  • 2 φλ. έγχρωμοι γίγαντες Καστοριάς ή άλλο όσπριο

Για τα λαχανικά

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 2 κλων. σέλερι
  • 2 καρότα
  • 1 κολοκύθι
  • 1/2 σελινόριζα
  • 1 πατάτα
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 συσκ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 φλ. κριθαράκι χοντρό
  • 1 ματσ. σέσκουλα ή λάπαθα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 4 κ.σ. ταχίνι
  • Χυμό από 1/2 έως 1 λεμόνι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τα όσπρια

    Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι όσπρια θέλουμε, ακόμα και όσπρια που περίσσεψαν από το χθεσινό τραπέζι.

    Μουλιάζουμε τους γίγαντες από την προηγούμενη ημέρα σε μπόλικο νερό. Τα μαυρομάτικα και τα άσπρα φασόλια δεν θέλουν μούλιασμα. Τα βράζουμε κατευθείαν.

    Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα όσπρια που θα χρησιμοποιήσουμε και τα σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά.

    Να μισομαλακώσουν χωρίς να διαλυθούν.

    Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

    Για τα λαχανικά

    Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ.

    Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε ψιλοκομμένα το κρεμμύδι, το πράσο και το σέλερι για 3-4 λεπτά.

    Αφού μαλακώσουν ελαφρά, προσθέτουμε ψιλοκομμένα το καρότο, το κολοκύθι, τη σελινόριζα και την πατάτα.

    Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τον πελτέ. Τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.

    Προσθέτουμε τα όσπρια και νερό ζεστό ίσα που να σκεπάζονται τα υλικά.

    Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα όσπρια.

    Τότε, προσθέτουμε τα χόρτα ψιλοκομμένα, το κριθαράκι  και 1 φλ. ζεστό νερό.

    Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά να χυλώσει το κριθαράκι με λαχανικά, ανακατεύοντάς το τακτικά.

    Προς το τέλος περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

    Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος.

    Αποσύρουμε από την φωτιά.

    Για το σερβίρισμα

    Διαλύουμε 4 κ.σ. ταχίνι σε 1/2 φλ. κρύο νερό και προσθέτουμε χυμό από μισό λεμόνι.

    Στην αρχή θα σφίξει πολύ, αλλά προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό από το φαγητό, αραιώνουμε το ταχίνι και περιχύνουμε το φαγητό.

    Από την στιγμή που βάζουμε το ταχίνι δεν ξαναζεσταίνουμε το φαγητό γιατί θα κόψει το ταχίνι.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται