• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
78

Για τις πατάτες dauphinois

  • 5 πατάτες μέτριες
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 ml γάλα
  • 2 - 3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο μαϊντανό για το σερβίρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Ξεκινάμε καθαρίζοντας πρώτα τις πατάτες. Τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, σχεδόν διάφανες. 

    Τις βάζουμε σε μπολ, τις καλύπτουμε με κρύο νερό και ανακατεύουμε ώστε να βγάλουμε το περισσότερο άμυλο.

    Τις απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε για λίγο να στεγνώσουν και τις σκουπίζουμε ταμποναριστά.

    Σε πυρίμαχο βουτυρωμένο σκεύος κάνουμε στρώσεις πατάτας, αλάτι, πιπέρι και λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο ή αποξηραμένο. 

    Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και το γάλα.

    Ρίχνουμε το βούτυρο στην επιφάνεια σε πολύ μικρά κομματάκια. 

    Καλύπτουμε με βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί την επιφάνεια και το βάζουμε στο φούρνο.

    Ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο στους 150ºC για 1,5 ώρα.

    Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός χαμηλώστε κι άλλο την θερμοκρασία ώστε ίσα που να κοχλάζει το φαγητό.

    Δεν θέλουμε να ξεραθούν αλλά να σιγοψηθούν μέσα στην κρέμα.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται