Ψωμί ολικής αλέσεως που γίνεται σε μόλις 5 λεπτά και δεν χρειάζεται ζύμωμα είναι η καλύτερη και πολύ υγιεινή για να φτιάξετε το σπιτικό σας ψωμί.

Ψωμί ολικής αλέσεως που γίνεται σε μόλις 5 λεπτά και δεν χρειάζεται ζύμωμα είναι η καλύτερη και πολύ υγιεινή για να φτιάξετε το σπιτικό σας ψωμί.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
99

Υλικά

  • Μερίδες 1 καρβέλι καρβέλι

Για το ψωμί ολικής αλέσεως σε 5' χωρίς ζύμωμα

  • 250 γρ. αλεύρι σταρένιο
  • 250 γρ. αλεύρι ολικής
  • 100 γρ. νιφάδες ή πίτουρο βρώμης
  • 1 κ.σ. σπόρους γλυκάνισο
  • Λίγη μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 500 γρ. ξινόγαλο
  • Για το τελείωμα
  • Σουσάμι
  • Νιφάδες βρώμης
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το εύκολο ψωμί ολικής

    Διαλύουμε πρώτα το αλάτι στο ξινόγαλο.

    Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά σε λεκάνη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το ξινόγαλο.

    Ανακατεύουμε τη ζύμη με την λάμα του μαχαιριού απαλά χωρίς έντονες κινήσεις.

    Απαλά με τα χέρια ενώνουμε την ζύμη.

    Στρώνουμε λαδόκολλα ψησίματος σε λαμαρίνα.

    Πασπαλίζουμε λίγη βρώμη.

    Ακουμπάμε επάνω την ζύμη δίνοντας σχήμα στρογγυλό αλλά πλακέ. Να μην ξεπερνάει σε ύψος τα 3 εκ.

    Χαράζουμε βαθύ σταυρό στην επιφάνεια ή 2-3 βαθιές χαρακιές.

    Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με νυφάδες βρώμης.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 30′, αναποδογυρίζουμε τη φρατζόλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για  επιπλέον 10′.

    Μυστικό

    Πρέπει όταν θα χτυπάμε το ψωμί να ακούγεται κούφιος ο ήχος, δείγμα ότι ψήθηκε και στέγνωσε σωστά. Όταν ακούγεται βαρύς γεμάτος ήχος σημαίνει ότι θέλει λίγο επιπλέον ψήσιμο.

    Αφήνουμε το ψωμί πάνω σε πετσέτα να κρυώσει ελαφρά και να τραβήξει την υγρασία του.

    Μην κόβετε τα ζεστά ψωμιά με μαχαίρι γιατί λασπώνει η ψίχα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να κόψετε κομμάτια με το χέρι αφού κρυώσει λίγο.

    Θυμηθείτε πριν ξεκινήσετε να μελετήστε καλά τον δωδεκάλογο των μυστικών για τέλειο φουσκωτό ψωμί.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται