• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
2119
  • 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό (μια φορά περασμένο από τη μηχανή του κιμά)
  • 3 φέτ. μπαγιάτικο ψωμί (μουσκεμένο και στυμμένο)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
  • 1 ώριμη σφιχτή ντομάτα (τριμμένη στον τρίφτη)
  • 2 κ.σ. ξίδι από κρασί
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Αλεύρι για το πανάρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτελεση

    Πρώτα σε ένα μεγάλο μπολ απλώνουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ξίδι.

    Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε όλα τα υλικά: ψωμί, κρεμμύδια (με τα υγρά τους), αυγό, μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.

    Ζυμώνουμε το μίγμα, να ενωθεί καλά.

    Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄. Έτσι θα αρωματιστεί ο κιμάς και τα κεφτεδάκια θα γίνουν τέλεια.

    Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες και τους πλαταίνουμε με τις παλάμες μας.

    Στη συνέχεια τους αλευρώνουμε και τους τινάζουμε ελαφρά.

    Έχουμε στο μεταξύ ζεστάνει ελαιόλαδο (τόσο όσο να καλύπτει το μισό κεφτέ όταν θα τηγανίζεται) σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε για 3΄ από κάθε πλευρά.

    Αφήνουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. (Αν σας μείνουν τηγανισμένα κεφτεδάκια, την επόμενη μέρα φτιάξτε μια απλή σάλτσα ντομάτας και αφού βράσει για 10΄ ρίξτε τους κεφτέδες να πάρουν μία βράση).

    Μυστικά

    Πώς είναι η υφή της ζύμης κιμά για τα ωραιότερα αφράτα κεφτεδάκια;
    Το μίγμα του κιμά πρέπει να είναι αφράτο όταν ζυμώνουμε. Υγρά όπως ξύδι, τριμμένο κρεμμύδι και τριμμένη ντομάτα, μαλακώνουν τις ίνες του κιμά και έτσι έχουμε πολύ αφράτο αποτέλεσμα.

    Δώστε φουλ αρώματα στο μίγμα του κιμά, για να σας χτυπούν οι γείτονες την πόρτα!
    Το αρωμάτισμα του κιμά με μίγμα βοτάνων και μπόλικο φρέσκο και ξερό δυόσμο έχει σαν αποτέλεσμα να θέλεις να φας και… το τηγάνι. Βότανα που μπορούμε να προσθέτουμε στο μίγμα, είναι ρίγανη, βασιλικός και θρούμπι.

    Τι ψωμί να βάλω για να πετύχω αφράτα κεφτεδάκια;
    Ψωμί μπαγιάτικο και αν είναι δυνατόν προζυμένιο, δίνει τέλεια γεύση στα κεφτεδάκια και τα κάνει πολύ αφράτα, μιας και το ψωμί ρουφάει όλα τα υγρά του μίγματος και το αφρατεύει πολύ. Αποφύγετε το ψωμί με μαλακή ψίχα και λαστιχωτή υφή, γιατί θα γίνουν λαστιχωτά και σφιχτά τα κεφτεδάκια.

    Γιατί να βάλω ξύδι στην ζύμη του κιμά για καφεδάκια;
    Γιατί θα γίνουν πολύ αφράτα και το ξύδι θα σπάσει τις ίνες του κιμά. Θυμηθείτε όσοι έχετε φτιάξε την συνταγή μου «Αφράτα μπιφτέκια» τι εγκώμια μου γράψατε στα μηνύματα που μου στείλατε!

    Γιατί να ξεκουράσω τη ζύμη του κιμά για τα κεφτεδάκια;
    Ξεκούραση του μείγματος του κιμά για κεφτέδες το λιγότερο 30 λεπτά, σκεπασμένο στο ψυγείο, έχει σαν αποτέλεσμα τέλεια γεύση, μιας και αναδεικνύονται οι γεύσεις των υλικών. Επίσης, η κρύα ζύμη του κιμά, πλάθεται πολύ εύκολα, χωρίς να κολλάει στα χέρια.

    Πώς να αποφύγω να κολλάει η ζύμη του κιμά στα χέρια;
    Να βουτάτε τα χέρια σας σε λίγο ούζο αραιωμένο με νερό, κάθε φορά που κολλάει ο κιμάς στα χέρια σας. Δεν θα πιστεύετε τα αρώματα που βγαίνουν στο τηγάνισμα των κεφτέδων, καθώς και τη νοστιμιά τους.

    Διαβάστε και όλα τα μυστικά μου για τη σωστή επιλογή, τη συντήρηση και το μαγείρεμα του κιμά!

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται