Πατούδο στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά σημαίνει γέμιση. Επειδή, λοιπόν, το σούβλισμα αρνιού σε εμάς στο Αιγαίο είναι συνήθεια των τελευταίων ετών,...

Πατούδο στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά σημαίνει γέμιση. Επειδή, λοιπόν, το σούβλισμα αρνιού σε εμάς στο Αιγαίο είναι συνήθεια των τελευταίων ετών, μαγειρέψτε αρνάκι γεμιστό με όλες τις μυρωδιές του Απρίλη.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 2 ώρες & 30 λεπτά
7

Για την αρνίσια σπάλα με πατούδο

  • 2 λεμόνια
  • 1 αρνίσια σπάλα από μεγάλο αρνί
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1½ φλ. ψιλοκομμένα μυρωδικά (άνηθο-μάραθο-δυόσμο)
  • 1/2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 συκωταριά από αρνάκι ή κατσικάκι (γάλακτος)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 300 γρ. σπανάκι ή σέσκουλα πλυμένα και χοντροκομμένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη γέμιση

    Ζεματάμε πρώτα τη συκωταριά για 6-8 λεπτά και αφού κρυώσει την ψιλοκόβουμε.

    Σε βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και μαραίνουμε σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

    Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και την αφήνουμε να σοταριστεί για 5-6 λεπτά.

    Προσθέτουμε το ρύζι και τον πελτέ και ανακατεύουμε.

    Σβήνουμε με το κρασί.

    Προσθέτουμε τα σέσκουλα και 1 φλ. νερό.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι η γέμιση να πιει όλα τα υγρά και να μείνει στεγνή.

    Τέλος πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

    Για την αρνίσια σπάλα

    Με κοφτερό, μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε σιγά σιγά θήκη ανάμεσα στη μεμβράνη του πάχους και το κρέας.

    Χώνουμε το χέρι και σπρώχνουμε με τη βοήθεια του μαχαιριού, να κάνουμε τσέπη.

    Όλα αυτά με προσοχή, να μη σκιστεί η μεμβράνη, γιατί θα βγαίνει έξω η γέμιση με το ψήσιμο.

    Με προσοχή γεμίζουμε τη θήκη που ανοίξαμε μ’ ένα κουτάλι με κρύα γέμιση.

    Σπρώχνουμε τη γέμιση προς τα μέσα αφήνοντας το άνοιγμα της τσέπης κενό για να έχει χώρο όταν φουσκώσει η γέμιση στο ψήσιμο.

    Ράβουμε ή κλείνουμε με οδοντογλυφίδες, πιέζοντας με την παλάμη προς τα κάτω τη μεμβράνη.

    Βάζουμε το κρέας σε βαθύ ταψί.

    Στύβουμε τα λεμόνια και το αλείφουμε.

    Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Διαφήμιση

    Για το ψήσιμο

    Έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο στους 220°C.

    Περιχύνουμε με 1 φλ. νερό το κρέας.

    Ψήνουμε για 30 λεπτά.

    Έπειτα χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες, περιχύνοντας κάθε τόσο το ψητό με τα υγρά του ταψιού.

    Όταν ψηθεί, τεμαχίζουμε τη σπάλα και σερβίρουμε με τη γέμιση.

    Ποιο ψωμί θα φτιάξεις για το πασχαλιάτικο τραπέζι;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται