Υλικά
Εξοπλισμός
Φόρμα
Υλικά
Εκτέλεση
- Φέρνουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 25 x 10 εκ. και την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC, στις αντιστάσεις (πάνω και κάτω). Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το αλάτι.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το λιωμένο κρύο βούτυρο, το λάδι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το λεμόνι –χυμό και ξύσμα–, το ξινόγαλο ή το γιαούρτι, τη βανίλια και τη σόδα και τα ανακατεύουμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι αναδιπλώνοντας απαλά το μείγμα με σπάτουλα.
- Κρατάμε λίγα μύρτιλα για την επιφάνεια και ρίχνουμε τα υπόλοιπα στη ζύμη αναδιπλώνοντας και πάλι απαλά με τη σπάτουλα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνειά του.
- Γαρνίρουμε με τα φρούτα που κρατήσαμε και ψήνουμε το κέικ στην κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου για περίπου μία ώρα, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο ενδιάμεσα.
- Ελέγχουμε αν ψήθηκε σωστά το κέικ βυθίζοντας στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού – αν βγει καθαρή από ζύμη, είναι έτοιμο.
- Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Tips
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γιαούρτι με ξυνόγαλο για ένα ακόμα πιο αφράτο αποτέλεσμα.
- Όλα τα κέικ διατηρούνται ψημένα στην κατάψυξη, αφού πρώτα κρυώσουν καλά και τυλιχτούν σωστά. Μόλις τα αποψύξετε, είναι ολόφρεσκα και έτοιμα για σερβίρισμα.









