• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
467
  • 1 ½ κιλό περίπου χταπόδι φρέσκο
  • 10 μέτρια ξερά κρεμμύδια (κατά προτίμηση κόκκινα)
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 ντομάτα ώριμη κατακόκκινη
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. ξύδι βαλσαμικό
  • 1/2 φλ. κρασί γλυκό κόκκινο ή λευκό
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κ.σ γεμάτη μέλι θυμαρίσιο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Χταπόδι με μέλι της Αργυρώς

    Για το χταπόδι με μέλι, καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι. Αφαιρούμε από το κέντρο το στόμα. Αναποδογυρίζουμε την κουκούλα και αδειάζουμε με το χέρι. Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το χταπόδι. Το κόβουμε σε μέγεθος  μεγάλης μπουκιάς.

    Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε σταυρωτά.

    Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (πλασοτέ) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

    Αφήνουνε τα κρεμμύδια για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να πάρουν ελαφρά χρυσό χρώμα, να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.

    Προσθέτουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα. Δυναμώνουμε την φωτιά και σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά.

    Όταν το χταπόδι αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το βαλσαμικό, το κρασί και το κονιάκ.

    Χαράζουμε τη ντομάτα σταυρωτά, την προσθέτουμε μαζί με το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.

    Χαμηλώνουμε την φωτιά μόλις αρχίσει ο βρασμός.

    Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το χταπόδι για περίπου 1 ½ ώρα. Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστό το χταπόδι, με ψιλοτριμμένα τραγανά πατατάκια ή τηγανητές  πατάτες.

    Κατά την διάρκεια του βρασμού, το χταπόδι θα κατεβάσει πολλά υγρά και θα γεμίσει ζουμί η κατσαρόλα. Μην πανικοβάλλεστε. Με το βρασμό η σάλτσα αυτή θα πυκνώσει και θα δέσει, θα μελώσει δηλαδή και θα γίνει λαχταριστή.

    Αυτό το χταπόδι με μέλι, με σάλτσα πυκνή μελωμένη και τραγανά πατατάκια, που μια μπουκιά σε στέλνει στον παράδεισο, είναι μια εύκολη συνταγή, από το βιβλίο μου, ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ (2007).

    Και αν φτιάξετε το χταπόδι στιφάδο με μέλι, φτιάξτε και μια φάβα του Αιγαίου, με τη συνταγή παρακάτω.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται