• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
144
  • 5 φλ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 60 γρ. φρέσκια μαγιά (ή 1½ φακελάκι μαγιά σκόνη)
  • 2 ⅓ φλ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • Λίγη ζάχαρη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.

    Ανακατεύουμε να διαλυθεί.

    Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.

    Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

    Ζύμη

    Σε μπολ κοσκινίζουμε τα αλεύρια και το αλάτι.

    Τα προσθέτουμε στη μαγιά σταδιακά το μισό αλεύρι (να γίνει σαν παχύς χυλός).

    Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες, ώσπου να γίνει τριπλάσιο σε όγκο, αργά-αργά.

    Ανακατεύοντας με το χέρι, προσθέτουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι.

     

    Την βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μεμβράνη.

    Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για 1 ώρα, τότε την ξεφουσκώνουμε στον αλευρωμένο πάγκο και την χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.

    Δίνουμε σχήμα, μακρόστενο.

    Φτιάχνουμε τρεις, 35 εκ. η κάθε μία.

    Παίρνουμε μια μεγάλη πετσέτα της κουζίνας και τη σουρώνουμε σαν βεντάλια, κάνοντας 3 αυλάκια.

    Τοποθετούμε σε κάθε αυλάκι από μία.

    Η πετσέτα θα βοηθήσει ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους.

    Τις σκεπάζουμε καλά με πετσέτες και τις αφήνουμε να σταθούν σε ζεστό σημείο για 1 ώρα.

    Στο ταψί

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο πολύ καλά στους 230°C .

    Στρώνουμε λαδόκολλα ή το αλευρώνουμε.

    Την κυλάμε προσεκτικά μία μία μέσα.

    Φροντίζουμε να έχουν απόσταση ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν.

    Χαράζουμε διαγώνια χαρακιές  με κοφτερό μαχαίρι.

    Ψήσιμο-χρόνος

    Τις βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και ψεκάζουμε με το ψεκαστήρι.

    Θέλει υγρασία για να ψηθεί σωστά και πολύ δυνατή θερμοκρασία.

    Τα πρώτα 5΄ του ψησίματος ψεκάζουμε άλλες δύο φορές.

    Ψήνουμε για 25΄, έως όταν ροδίσουν.

    Χρησιμοποιούμε ψεκαστήρι για να δημιουργήσουμε υγρασία στον φούρνο (ατμό), απαραίτητη για να βγει τραγανή.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται