• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
6250
  • 6 ντομάτες
  • 3 μελιτζάνες
  • 3 πιπεριές
  • 2 κ.σ. φρυγανιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη

Για τη γέμιση

  • 1 κολοκύθακια
  • 12 κ.σ. ρύζι
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 5 κ.σ. κουκουνάρι
  • 5 κ.σ. σταφίδα
  • 1 ματσ. μαϊντανό
  • 1 ματσ. δυόσμο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 468 Θερμίδες
    (kcal)
  • 39.1 35% Λιπαρά
    (γρ.)
  • 32 50% Υδατ/κες
    (γρ.)
  • 4 15% Πρωτεΐνες
    (γρ.)
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτελεση

Ξεκιναμε πλένοντας όλα τα λαχανικά, μπορεις να την δεις με τα βηματα της.

Οι ντοματες

Κόβουμε 1 φέτα (καπάκι) (να μείνει ενωμένη  δεν αποχωρίζουμε τελείως) και με κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα της, προσέχοντας να αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα ώστε να μην ανοίξουν.

Πασπαλίζουμε την κάθε μια με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη.

Τις γυρνάμε ανάποδα σε δίσκο, ν’ αφήσουν τα υγρά τους.

Η σαλτσα

Κρατάμε την ψίχα της..

Την αλέθουμε στο μπλέντερ και την κανουμε σάλτσα.

Κρατάμε το 1/2  για το τέλος.

Οι πιπεριες

Κόβουμε 1 φέτα (καπάκι) απ’ το πάνω μέρος  και αφαιρούμε τα σποράκια και το λευκό μέρος τους.

Η μελιτζανα

Κόβουμε 1 λεπτή φέτα απ’ το πίσω μέρος της ώστε να κάθονται καλά στο ταψί.

Αφαιρούμε και μια φέτα απ’ το κοτσάνι και με κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα της και την ψιλοκόβουμε.

Η γέμιση

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 1/2 φλ. από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3′.

Προσθέτουμε το κολοκύθι και την ψίχα της μελιτζάνας και σοτάρουμε 2-3 λεπτά, να μαραθούν.

Προσθέτουμε το ρύζι το κουκουνάρι και τη σταφίδα και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε με το 1/2 σαλτσα και 1 φλ. νερό.

Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.

Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά .

Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.

Πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα λαχανικά.

Γεμίζουμε κάθε λαχανικό μέχρι τα 3/4, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το ψήσιμο.

Βάζουμε τα καπάκια και τα αραδιάζουμε σε βαθύ ταψί, το ένα κοντά στο άλλο.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα την υπόλοιπη αλεσμένη ντομάτα με το υπόλοιπο 1 φλ. ελαιόλαδο.

Αλατοπιπερώνουμε και μ’ ένα κουτάλι περιχύνουμε το ταψί.

Τέλος, ανακατεύουμε τη φρυγανιά με τη ζάχαρη και τα πασπαλίζουμε.

Ψησιμο-χρονος

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, το πρώτο μισάωρο σκεπασμένα.

Έπειτα, αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο, που συνολικά διαρκεί 1 ώρα και 15΄.

Σερβίρονται ζεστά ή κρύα.

Είναι απίθανα την επόμενη ημέρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Βίντεο

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται