• προετοιμασία 40 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
31
  • 2 φύλλα σφολιάτας ή κουρού
  • 1/2 κιλό αρνί κομμένο σε μπουκιές
  • 1/2 κιλό χοιρινό κομμένο σε μπουκιές
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ. δυόσμο
  • 4 κ.σ. μαϊντανό
  • 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. Ρομπόλα (λευκό ξηρό κρασί Κεφαλονιάς)
  • 1/2 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς τριμμένο
  • Για το τελείωμα
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγο σουσάμι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    θα χρησιμοποιήσουμε μακρόστενο πυρέξ ή μακρόστενο ταψί 40 εκ.

    Σε φαρδιά κατσαρόλα ροδίζουμε το ψιλοκομμένο κρέας σε ελαιόλαδο για 6-7′.

    Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, και τα αφήνουμε να γίνουν διάφανα.

    Προσθέτουμε το σκόρδο, ψιλοκομμένο, και ανακατεύουμε.

    Με κουτάλι τρίβουμε τον πελτέ ντομάτας στη βάση της κατσαρόλας για να βγάλει τα αρώματά του.

    Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε.

    Προσθέτουμε το νερό.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε στα λίγα υγρά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.

    Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι.

    Αφήνουμε για λίγα λεπτά να πιει η γέμιση τα υγρά της.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

    Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε.

    Βγάζουμε το φύλλο σφολιάτας τελευταία στιγμή από το ψυγείο.

    Με πινέλο λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί στις διαστάσεις της σφολιάτας.

    Φροντίζουμε όταν απλώσουμε τη σφολιάτα να προεξέχει στα πλαϊνά, ώστε να κρατηθεί μέσα η γέμιση.

    Αν χρειαστεί, τεντώνουμε ελαφρά τη σφολιάτα ώστε να καλύψουμε τα πλαϊνά του ταψιού.

    Απλώνουμε σε λεπτή στρώση την κρύα γέμιση.

    Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι.

    Καλύπτουμε με τη δεύτερη σφολιάτα.

    Τσιμπάμε με τα δάχτυλα τις άκρες ώστε να σφραγίσουμε την πίτα.

    Με κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε τη σφολιάτα ώστε να εξατμίζονται τα υγρά της πίτας στο ψήσιμο.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220ºC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα ή στους 200 βαθμούς C με αέρα, στη μεσαία σχάρα.

    Μετά από τα πρώτα 10′ ψησίματος χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 18οºC ή στους 16οºC , αντίστοιχα, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο.

    Ψήνουμε συνολικά γύρω στη μια ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της σφολιάτας και να ξεκολλήσει από το ταψί.

    Μυστικό

    Η σφολιάτα αγαπάει το ψυγείο πριν μπει στο φούρνο, γι’ αυτό, όσο πιο παγωμένη είναι τόσο πιο τραγανό και αφράτο αποτέλεσμα θα έχουμε.

    Για καλύτερο αποτέλεσμα, παγώστε την πίτα στο ψυγείο για 30΄πριν την ψήσετε και παρατείνετε για λίγα λεπτά το χρόνο ψησίματός της μέχρι να ροδίσει.

    Διαβάστε και όλα τα υπόλοιπα μυστικά μου εδώ, για να φτιάχνετε πάντα τις ωραιότερες σπιτικές πίτες, με σίγουρη επιτυχία.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται