• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
55
  • 250 γραμ. ζάχαρη
  • 5 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 180 ml λεμονάδα με ανθρακικό (αναψυκτικό) σε θερμοκρασία δωματίου
  • ξύσμα από 2 λεμόνια (ακέρωτα)
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 225 γραμ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • κοσκινισμένο
  • Για το χρωματιστό γλάσο
  • 150 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής κίτρινο ή πράσινο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το Κέικ λεμονιού

    Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 

    Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάμε για 3 με 4 λεπτά, να ενωθούν.

    Προσθέτουμε τη λεμονάδα, το ξύσμα, το χυμό και το αλάτι και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν.

    Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε λίγο λίγο το λιωμένο αλλά κρύο πλέον βούτυρο και περιμένουμε να το πιει το μείγμα για το κέικ.

    Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε το αλεύρι και λίγο λίγο το ρίχνουμε μέσα, ανακατεύοντας πάντα το μείγμα για κέικ σε χαμηλή ταχύτητα.

    Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε καλά μία φόρμα του κέικ με τρύπα. 

    Αδειάζουμε το μείγμα για κέικ και ισιώνουμε την επιφάνεια.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C βαθμούς στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.

    Ελέγχουμε αν είναι ψημένο μπήγοντας τη λάμα από ένα μαχαίρι, αν βγει καθαρή τότε έχει ψηθεί.

    Και το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα στον πάγκο μας να σταθεί για 10 λεπτά στη φόρμα, να κρυώσει καλά.

    Για το χρωματιστό γλάσο

    Κοσκινίζουμε την άχνη σε μπολ.

    Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής (κίτρινο ή πράσινο λάιμ) κι ανακατεύουμε καλά.

    Περιχύνουμε το πανεύκολο κέικ λεμονιού και γιαούρτι και το αφήνουμε να σταθεί για λίγο, να στεγνώσει καλά το γλάσο.

    Διαβάστε οπωσδήποτε το μυστικό επιτυχίας για τέλεια κέικ, αλλά και το μυστικό για το σωστό ψήσιμο του κέικ, που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα πιο συχνά λάθη.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται