• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
38
  • Για το καραμελένιο φύλλο
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 100 γραμ. λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. αμυγδαλόψιχα
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα
  • Για τη γέμιση
  • 1.200 γραμ. κολοκύθα κίτρινη τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
  • 4 μεγάλα καρότα τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
  • 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο ή ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σταφίδες ανάμεικτες
  • 1 φλ. καρυδόψιχα
  • 3 κ.σ. σουσάμι
  • 6 κ.σ. μαύρη ζάχαρη ή μέλι θυμαρίσιο
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 2 πρέζες γαρύφαλλο
  • ξύσμα 1 ακέρωτου πορτοκαλιού
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κολοκυθόπιτα γλυκιά με καρότο

    Συνταγή για κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα

    Για τη συνταγη κολοκυθοπιτα με κιτρινη κολοκυθα γλυκια με καρυδια και φυλλο κρουστας, αλέθουμε τη ζάχαρη με το αμύγδαλο στο μπλέντερ να γίνει σκόνη.

    Για τη κολοκυθοπιτα γλυκια με καρυδια και φυλλο κρουστας, ανοίγουμε τα φύλλα από τη συσκευασία. Βουτυρώνουμε καλά ένα φύλλο κρούστας για τη σε όλη την επιφάνεια του και πασπαλίζουμε με τριμμένο αμύγδαλο -ζάχαρη. Τοποθετούμε επάνω να εφάπτεται το δεύτερο φύλλο, αλείφουμε βούτυρο, πασπαλίζουμε αμύγδαλο – ζάχαρη και επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το 3ο φύλλο.

    Διπλώνουμε τα φύλλα στη μέση. Τα βάζουμε σε λαμαρίνα. Πατάμε πολύ καλά με τα χέρια να κολλήσουν μεταξύ τους. Βάζουμε επάνω βάρος να πιάνει όλη την επιφάνεια και ψήνουμε στους 170ºC στον αέρα για 20′ για να ροδίσουν καλά.

    Μόλις κρυώσουν τα καραμελένια φύλλα, τα θρυμματίζουμε στη γέμιση.

    Για τη γέμιση

    Σε βαθύ τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε την τριμμένη κολοκύθα και το τριμμένο καρότο για 10′, να στεγνώσουν καλά και να πιουν όλα τα υγρά τους.

    Προσθέτουμε τις σταφίδες, το καρύδι, το ξύσμα, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το κονιάκ και φλαμπάρουμε τη γέμιση.

    Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά και αποσύρουμε την γέμιση από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά η γέμιση. Λίγο πριν γεμίσουμε τα ρολά, θρυμματίζουμε τα καραμελένια φύλλα στην γέμιση και ανακατεύουμε.

    Θα φτιάξουμε 3 ρολά κολοκυθοπιτα με κιτρινη κολοκυθα γλυκια και καρότο.

    Κάθε ρολό χρειάζεται 3 φύλλα κρούστας.

    Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος απλώνουμε το 1 φύλλο, βουτυρώνουμε και απλώνουμε το δεύτερο, βουτυρωνουμε και απλώνουμε το τρίτο φύλλο. Βάζουμε κατά μήκος του φύλλου το 1/3 της γέμισης και τυλίγουμε σε ρόλο, κλείνοντας τα πλαϊνά να μην τρέξει η γέμιση. Το τοποθετούμε σε λαμαρίνα με το αντικολλητικό χαρτί.

    Όμοια φτιάχνουμε και τα άλλα 2 τα βάζουμε στην λαμαρίνα. Κάνουμε 2-3 χαρακιές στην επιφάνεια να αναπνέει η γέμιση στο ψήσιμο.

    Αλείφουμε τα ρολά με λίγο βούτυρο και πασπαλίζουμε με ελαχίστη ζάχαρη.

    Ψήνουμε στους 170ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 30′, να ροδίσουν καλά τα ρολά και να ψηθούν όλες οι πτυχές του διπλωμένου φύλλου. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, περιχύνουμε κάθε ρολό με 1 κουτάλια μέλι.
    Για να σερβίρουμε αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.

    Οδηγίες για την κολοκύθα

    Αν δεν έχετε χρόνο να τρίψετε την κολοκύθα, μπορείτε να την καθαρίσετε, να την κόψετε σε χοντρά κομμάτια, να την ζεματίσετε σε βραστό νερό να μαλακώσει λίγο και να την βάλετε σε σουρωτήρι να στραγγίσει. Μετά ακολουθείτε τις οδηγίες όπως στη συνταγη για κολοκυθοπιτα με κιτρινη κολοκυθα.

    Επίσης μπορείτε να ψήσετε την κολοκύθα. Κόβουμε σε φέτες την κολοκύθα και αφαιρούμε τους πόρους και τις ίνες.
    Την βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Ψήνουμε με τη φλούδα στους 200ºC μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 25′. Ακολουθούμε τη διαδικασία, όπως στη συνταγή.

    Η ψημένη ή βρασμένη κολοκύθα αποθηκεύεται σε σακούλες στην κατάψυξη για πολλές μαγειρικές χρήσεις σε φαγητά ή γλυκά. Μόλις βγάλουμε από το φούρνο ή περιχύνουμε με μέλι ή πασπαλίζουμε κανελοζάχαρη.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται