Συνήθως τη φτιάχνουμε στο ξενοδοχείο μου στην Πάρο για πρωινό. Εξαφανίζεται μόλις βγει στον μπουφέ! Συνοδέψτε τη με γιαούρτι ή χτυπημένη κρέμα. Είναι...

Συνήθως τη φτιάχνουμε στο ξενοδοχείο μου στην Πάρο για πρωινό. Εξαφανίζεται μόλις βγει στον μπουφέ! Συνοδέψτε τη με γιαούρτι ή χτυπημένη κρέμα. Είναι απλά τέλεια!

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
8

Για τη ζύμη

  • 1 κύβο νωπής μαγιάς 25 γραμ.
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1 πρέζα/ες ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αυγού
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • Για τη γέμιση καρυδιού
  • 175 γρ. βούτυρο μαλακό
  • 125 γρ. μαύρη ή καστανή ζάχαρη (κατά προτίμηση)
  • 1 λεμόνι (ξύσμα)
  • Πορτοκάλι ακέρωτο
  • 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 250 γρ. σταφύλι μαύρο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το γλυκό ψωμί

    Διαλύουμε πρώτα τη μαγιά με τη ζάχαρη σε 1 φλ. χλιαρό νερό.

    Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη το μπολ.

    Αφήνουμε για 10,΄ μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια – δείγμα ότι είναι ενεργή.

    Κρατάμε 1 φλ. αλεύρι.

    Το υπόλοιπο το βάζουμε σε μπολ.

    Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, τους κρόκους, το ελαιόλαδο και το αλάτι.

    Ανακατεύουμε τη ζύμη, να ενωθεί. Εάν κολλάει πολύ την πασπαλίζουμε με λίγο από το αλεύρι που έχουμε κρατήσει.

    Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 8΄-10΄, μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική.

    Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.

    Αν κολλάει, την πασπαλίζουμε πάλι με λίγο αλεύρι.

    Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί, περίπου 1 ώρα, σε ζεστό μέρος.

    Για το ψήσιμο

    Στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.

    Ψήνουμε για 15,΄ κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 15,΄ μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει η επιφάνεια.

    Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε σε κομμάτια.

    Εσύ ποιο άλλο γλυκό ψωμί θα ήθελες να δοκιμάσεις;

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται