Κόψτε το σε κομμάτια και βάλτε πολλές γαρνιτούρες τριγύρω, για ένα γεύμα αξέχαστο. Μαγεία στο τραπέζι, με γεύση που αγαπούν όλοι και ευκολία στην...

Κόψτε το σε κομμάτια και βάλτε πολλές γαρνιτούρες τριγύρω, για ένα γεύμα αξέχαστο. Μαγεία στο τραπέζι, με γεύση που αγαπούν όλοι και ευκολία στην εκτέλεση.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 2 ώρες
314

Για το μοσχάρι νουά κατσαρόλας

  • 1 κομμάτι/ια ενιαίο νουά περίπου 1.500 γραμ.
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κλων. σέλερι ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 50 γρ. αποξηραμένα άγρια μανιτάρια
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 4 κλων. θυμάρι
  • 4 φύλλα φασκόμηλο
  • 1 ½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 lt νερό
  • 2 μερίδες σπιτικό ζωμό βοδινού
  • Πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • Πουρές
  • Αρακάς
  • Φασολάκια και καρότα σοτέ
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το μοσχάρι νουά κατσαρόλας

    Ξεπλένουμε πρώτα τα μανιτάρια και τα βάζουμε σε μπολ.

    Καλύπτουμε με ζεστό νερό και αφήνουμε να μουλιάσουν για 10-15′.

    Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό.

    Το σουρώνουμε σε φίλτρο του καφέ.

    Ταμπονάρουμε το νουά με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.

    Δένουμε το κρέας με σπάγκο ψησίματος για να κρατήσει το σχήμα του κατά το μαγείρεμα.

    Το αφήνουμε για 40′ να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

    Τρίβουμε πιπέρι στο μοσχάρι νουά.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω να κάνει κρούστα και ρόδινο χρώμα.

    Το βγάζουμε σε πιατέλα.

    Το διατηρούμε ζεστό.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε κρεμμύδι, σέλερι, καρότο, σκόρδο, αποξηραμένα μανιτάρια και βότανα.

    Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας τακτικά αφήνουμε για περίπου 10΄-12΄να μαλακώσουν τα λαχανικά και να καραμελώσουν.

    Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.

    Προσθέτουμε τον σπιτικό ζωμό βοδινού και το ζεστό νερό και ανακατεύουμε τα υλικά.

    Ξαναβάζουμε μέσα το κρέας και μόλις έρθει σε σημείο βρασμού χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε αλουμινόχαρτο και καπάκι και σιγομαγειρεύουμε το κρέας μέχρι σχεδόν να λιώνει. Για περίπου 2 ώρες.

    Όση ώρα μαγειρεύουμε το μοσχάρι νουά στην κατσαρόλα, κατά διαστήματα το γυρίζουμε μέσα στην σάλτσα του.

    Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και σερβίρουμε με πουρέ πατάτας και λαχανικά σοτέ.

    Μυστικά για το μοσχάρι νουά

    Μπορούμε να κάνουμε το μοσχάρι νουά και στο φούρνο

    Μόλις ξαναβάλουμε το κρέας στο σκεύος σκεπάζουμε καλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 3 ώρες στους 170ºC. Το σιγανό μαγείρεμα στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία μαλακώνει πολύ ακόμα και το πιο σκληρό κομμάτι κρέατος.

    Βγάζουμε το κρέας σε ξύλο κοπής και το διατηρούμε ζεστό και σκεπασμένο.

    Βάζουμε την κατσαρόλα με την σάλτσα σε δυνατή φωτιά να κατέβει ο όγκος της και να πυκνώσει η σάλτσα.

    Προς το τέλος ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αν θέλουμε προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο όσο ένα καρύδι στη σάλτσα για να γυαλίσει.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται