Για τα παριανά αμυγδαλωτά
Διαλύουμε τους κρόκους με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε το ανθόνερο και τις βανίλιες.
Τα ανακατεύουμε.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή με τη ζάχαρη.
Βάζουμε σε μπολ τα αμύγδαλα, το αλεύρι, το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τους κρόκους και τη μαρέγκα και με κουτάλα ή σπάτουλα ανακατεύουμε.
Πλάθουμε μικρά μακρόστενα γλυκά.
Τα αραδιάζουμε σε στρωμένη με λαδόκολλα λαμαρίνα και τα ψήνουμε στους 170°C για 20 λεπτά.
Δεν πρέπει να παραψηθούν γιατί σκληραίνουν.
Καυτά όπως τα βγάζουμε από το φούρνο, τα κυλάμε στην άχνη.
Αν θέλουμε, όπως είναι ζεστά, τα ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο και μετά άχνη.
Μυστικό
Στο πλάσιμο, αν κολλάει η ζύμη, βουτάμε το χέρι μας σε λίγο νερό με ανθόνερο και πλάθουμε.
Τα αμυγδαλωτα τα συναντάμε σε όλη την Ελλάδα με πολλές παραλλαγές. Δείτε εδώ και την παραδοσιακή συνταγή για αμυγδαλωτά από το Γαλαξίδι.