• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
3765

Για τα ρεβύθια σούπα

  • 500 γρ. ρεβύθια
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 1 σκελ. σκόρδο (σπασμένη)
  • 1 καρότο (τριμμένο)
  • 1 λεμόνι
  • 2 κουταλιές ταχίνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
  • Για το σερβίρισμα
  • Λίγο Άνηθο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για τα ρεβύθια

    Για να τα μαγειρέψεις χυλωμένα, χρειάζονται καλό μούλιασμα. Ειδικά όταν δεν γνωρίζεις την ποιότητα του οσπρίου.

    Πρώτα τα μουλιάζουμε  για 24 ώρες.

    Τα ξεπλένουμε  και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν για 10 λεπτά.

    Καθαρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται κατά το βρασμό.

    Τα σουρώνουμε  σε ένα σουρωτήρι και ξεπλένουμε την κατσαρόλα.

    Για τη σούπα

    Ρίχνουμε 3 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.

    Σοτάρουμε τη σπασμένη σκελίδα σκόρδο για 1 λεπτό και την αφαιρούμε. 

    Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνουμε να γυαλίσει για λίγα λεπτά στο λάδι.

    Προσθέτουμε τα ρεβύθια και σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά να ντυθούν με το ελαιόλαδο.

    Ρίχνουμε μέσα το καρότο και ζεστό νερό, περίπου 1 ½ λίτρο, να καλυφθούν. 

    Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατήσουν το σχήμα τους, να μην ξεφλουδιστούν και να μην λιώσουν, περίπου 1 ώρα.

    Ο χρόνος βρασμού των οσπρίων είναι σχετικός και εξαρτάται πάντα από την ποιότητα των οσπρίων αλλά και το σωστό μούλιασμα από πριν.

    Αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού πρέπει να είναι ζεστό ώστε να μην κοπεί ο βρασμός τους.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος του βρασμού.

    Στο τέλος, αφού βράσουν, δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.

    Η σούπα θα πυκνώσει έτσι και θα δέσει ο ζωμός της.

    Διαφήμιση

    Για το ταχινολέμονο

    Αφού βράσουν τα ρεβίθια σούπα, δένουμε την σούπα με ταχινολέμονο.

    Βάζουμε το ταχίνι (ολικής άλεσης) σε ένα μπολ.

    Προθέτουμε το χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι κι ανακατεύουμε.

    Προθέτουμε και μισό φλιτζάνι νερό σε θερμοκασία δωματίου κι ανακατεύουμε.

    Σε αυτή τη φάση, το ταχίνι σφίγγει αρκετά.

    Σβήνουμε τα ρεβύθια σούπα.

    Παίρνουμε ζεστό ζωμό με μια κουτάλα από τα ρεβύθια σούπα κι αραιώνουμε το ταχίνι. Ανακατεύουμε με το κουτάλι, ακριβώς όπως κάνουμε το αυγολέμονο.

    Τέλος, περιχύνουμε τα λεμονάτα ρεβύθια σούπα με το αραιό ταχινολέμονο κι ανακατεύουμε.

    Προσθέτουμε και λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, ταιριάζει απίστευτα.

    Σερβίρουμε τα ρεβύθια με το ταχινολέμονο σε βαθιά πιάτα.

    Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο.

    Διαφήμιση

    Μυστικά για χυλωμένα

    Μυστικά για τα πιο νόστιμα λεμονάτα, χυλωμένα και σωστά βρασμένα

    Αν δεν μπορείτε να μουλιάσετε  για 24 ώρες, βάλτε τα σε ένα μπολ, καλύψτε τα με νερό και ρίξτε μέσα 2-3 κ.σ. χοντρό αλάτι ή λίγη σόδα μαγειρικής. Αφήστε τα για τουλάχιστον 8 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.

    Κάνουμε καλό μούλιασμα, γιατί  είναι από τα όσπρια που μπορεί να τα βράζεις για πολύ ώρα και τελικά ποτέ να μην βράσουν σωστά.

    Σιγοβράζουμε  σε μέτρια φωτιά και όχι σε δυνατή, γιατί δεν πρέπει να λιώσουν και να διαλυθούν. 

    Σας προτείνω να διαλύσετε το ταχίνι σε λίγο κρύο νερό και να το ρίξετε  αφού τελειώσει το μαγείρεμά τους. Η γεύση τους με το λεμόνι και το ταχίνι είναι τέλεια και τα απογειώνει. 

    Είναι γλυκά σαν υλικό γι’ αυτό μπορείτε να παίξετε και να αυτοσχεδιάσετε με πολλά βότανα και μπαχαρικά.

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μυστικά για: Όσπρια συνταγές
    Μυστικά για: Όσπρια συνταγές
    Ευ Ζην
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται