• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
43
  • 1 kg κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. φρυγανιά
  • 4 σκελ. σκόρδο
  • 4 κ.σ. μαυροδάφνη
  • 2 αυγά
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. φέτα
  • 20 γρ. κεφαλοτύρι
  • 2 κ.σ. μαϊντανός

Για τη σάλτσα

  • 1 kg ντομάτες
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα/ες ζάχαρη
  • Λίγο κύμινο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτελεση

    Για το μίγμα

    Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά, τη φρυγανιά, το σκόρδο, τη μαυροδάφνη, το αυγό, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι και τα ζυμώνουμε πολύ καλά.

    Αφήνουμε το μίγμα   να σταθεί για λίγο στο ψυγείο θα γίνει τέλειο.

    Για τη γέμιση

    Βάζουμε σε ένα μπολ τα τρίμματα φέτας, το κεφαλοτύρι και τον μαϊντανό.

    Τα ζυμώνουμε για να ενωθούν.

    Για το πλάσιμο

    Βουτάμε τα δάχτυλα στη μαυροδάφνη.

    Παίρνουμε μίγμα  όσο ένα μικρο καρυδακι

    Το ζυμώνουμε ελαφρά να πάει παντού η μαυροδάφνη,

    Το πλάθουμε σε μακρόστενο σχημα.

    Το πατάμε ανάμεσα στις παλάμες να γίνει πλακέ.

    Ακουμπάμε ένα κουταλάκι γέμισης, και κλείνουμε τριγύρω να σφραγίσει η ένωση.

    Αν κολλάει το μιγμα στα χέρια βουτάμε τις παλάμες στη μαυροδάφνη και συνεχίζουμε το πλάσιμο.

    Ζεσταίνουμε τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο και ροδίζουμε για λίγα λεπτά,  λίγα λίγα  μέχρι να κάνουν κρούστα.

    Όταν τα τηγανίσουμε όλα, τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα.

    Η σαλτσα

    Βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε κατσαρόλα και βράζουμε για 10΄- 15΄ μέχρι να δέσει.

    Αφού βράσει και δέσει η σάλτσα, τα ρίχνουμε μέσα  και τ’ αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις για 10΄.

    Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.

     

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται