Η τούρτα tiramisu με αμύγδαλα κροκάν είναι ένα εντυπωσιακό γλυκό με την υπέροχη γεύση του τιραμισού που όλοι αγαπάμε. Όμως αυτο το γλυκό έχει και...

 

Η τούρτα tiramisu με αμύγδαλα κροκάν είναι ένα εντυπωσιακό γλυκό με την υπέροχη γεύση του τιραμισού που όλοι αγαπάμε. Όμως αυτο το γλυκό έχει και ιδιαίτερη υφή αφού συμπληρώνεται από τα τραγανά καραμελωμένα αμύγδαλα.
Όπως όλες οι τούρτες αποτελείται κι αυτό το γλυκό από παντεσπάνι ,κρέμα τιραμισού και επικάλυψη καραμελωμένου αμυγδάλου.
Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να φτιάξουμε το παντεσπάνι. Το παντεσπάνι πρέπει να έχει κρυώσει τελείως για να στήσουμε την τούρτα.
Μπορεί να φτιαχτεί αρκετές ημέρες πριν και να διατηρηθεί στο ψυγείο σκεπασμένο ή ακόμα και στην κατάψυξη για πολλούς μήνες.
Η συνταγή για το παντεσπάνι είναι πολύ εύκολη. Το μόνο που πάρει να θυμάστε για να γίνει αφράτο το παντεσπάνι είναι να χτυπήσετε πολύ ώρα τα αυγά για 7-8’ στο μίξερ με το εξάρτημα που δίνει όγκο (φουέ ,σύρμα ).
Το καλό χτύπημα και η διόγκωση των αυγών θα μας δώσει πολύ αφράτο παντεσπάνι και θα εξουδετερώσει την μυρωδιά του αυγού.
Σταδιακά κι ενώ χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν ,με το μίξερ πάντα σε λειτουργία ,ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά την ζάχαρη.
Τέλος θα χαμηλώσουμε τελείως το μίξερ και θα προσθέσουμε τα κοσκινισμένα αλεύρια.
Σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα απλά αναδιπλώνουμε το μείγμα ώστε να χαθεί το αλεύρι μέσα στα αυγά. Όσο λιγότερο ανακατέψουμε το παντεσπάνι τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε. Πιο αφράτο παντεσπάνι δηλαδή.
Θα χρειαστούμε δυο κομμάτια παντεσπάνι για την τούρτα τιραμισού. Γι αυτό θα ισομοιράσουμε το παντεσπάνι σε δύο φόρμες.
Ψήνουμε πάντα σε προθερμασμένο φούρνο σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία για να έχουμε σωστή διόγκωση και ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
Αφού ψηθεί το παντεσπάνι πρέπει να μείνει στην φόρμα για λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του.
Μετά με προσοχή πρέπει να ξεφορμάρουμε από τις φόρμες και να το αφήσουμε πάνω σε σχάρα ώστε να στεγνώσει τελειως και να τραβήξει όλη την υγρασία του.
Τώρα είναι έτοιμο για να στήσουμε την τούρτα.
Το ψημένο παντεσπάνι αφού κρυώσει καλά μπορεις να το διατηρήσεις στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Αρκεί να είναι τυλιγμένο ολόγυρα με μεμβράνη τροφίμων ώστε να μην ξεραθεί.
Καθε παντεσπάνι θα το κόψουμε ορίζοντα στην μέση ώστε στο τέλος να έχουμε 4 κομμάτια για να γίνει εντυπωσιακή η τούρτα τιραμισού.
Η κρέμα τιραμισού για την τούρτα είναι πολύ εύκολη.
Έχει άρωμα καφέ όπως και το κλασικό τιραμισού.
Είναι διαφορετική από την κλασική κρέμα mascarpone που φτιάχνουμε για το tiramisu. Η βάση της είναι η σαντιγί. Είναι πολύ ελαφριά και συγχρόνως είναι σταθερή ,ώστε να κρατήσει η τετραώροφη τούρτα το σχήμα της.
Θα χρειαστούμε κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά και θα φτιάξουμε σαντιγί με την άχνη ζάχαρη.
Μέσα στην σταθερή πλέον σαντιγί θα προσθέσουμε το τυρί μασκαρπόνε και λίγο από το σιρόπι καφέ.
Με το υπόλοιπα σιρόπι θα αλείψουμε τα παντεσπάνια για να ποτίσουν σωστά με το άρωμα και την γεύση του καφέ.
Τώρα που έχουμε έτοιμο και κρύο το παντεσπάνι κομμένο σε φέτες στήνουμε την τούρτα.
Κάτω μπαίνει 1 παντεσπάνι. Το Αλείφουμε με σιρόπι καφέ.
Στρώνουμε λίγη κρέμα τιραμισού επαναλαμβάνουμε στρώσεις με τα υπόλοιπα υλικά
Αλείφουμε ολόγυρα την τουρτα με την υπόλοιπη κρέμα τιραμισού.
Παγώνουμε την τούρτα στο ψυγείο για 4-5 ώρες να σφίξει και να σταθεροποιηθεί.
Προσθέτουμε το κροκάν αμυγδάλου,πασπαλίζοντας το ολόγυρα λίγο πριν σερβίρουμε.
Διατηρείστε το γλυκό που θα περισσέψει στο ψυγείο.

 

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
50

Για το παντεσπάνι

  • 6 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 βανίλια
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3/4 φλ. κορν φλάουρ

Για την κρέμα

  • 2 κ.σ. στιγμιαίος καφές
  • 2 φλ. βραστό νερό
  • 1 φλ. γλυκό κρασί Σάμου ή Λήμνου
  • 7 κ.σ. ρούμι
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 3/4 φλ. άχνη ζάχαρη
  • 750 γρ. τυρί μασκαρπόνε ή άλλο φρέσκο τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. αμυγδαλόψιχα
  • 150 γρ. ζάχαρη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το παντεσπάνι

    Ξεκινάμε χτυπώντας τα αυγά στο μίξερ για 8 με 10 λεπτά μέχρι ν’ ασπρίσουν.

    Τότε ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη (βροχηδόν) και συνεχίζουμε μέχρι να γίνουν κρέμα.

    Κοσκινίζουμε τα τρία είδη αλευριών σε λαδόκολλα και λίγο λίγο τα προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά, χτυπώντας πάντα σε χαμηλή ταχύτητα.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στον αέρα στους 160°C.

    Βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο φόρμες στρογγυλές 20 ή 22 εκ. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μιας χρήσεως).

    Μοιράζουμε το μίγμα σε δύο φόρμες και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να ροδίσει ελαφρά.

    Αφήνουμε να κρυώσει το παντεσπάνι.

    Για το μίγμα καφέ-ρούμι

    Διαλύουμε τον καφέ στο βραστό νερό και προσθέτουμε το γλυκό κρασί, το ρούμι και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

    Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές.

    Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και 3/4 φλ. από το μίγμα καφέ-ρούμι.

    Διαφήμιση

    Για το στήσιμο της τούρτας

    Κόβουμε κάθε παντεσπάνι σε δύο φέτες.

    Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι σε πιατέλα.

    Με πινελάκι αλείφουμε με το 1/4 φλ. μίγμα καφέ-ρούμι.

    Απλώνουμε 1 φλ. κρέμα μασκαρπόνε και στρώνουμε με σπάτουλα.

    Επαναλαμβάνουμε μέχρι να στήσουμε την τούρτα με τα τέσσερα παντεσπάνια.

    Αλείφουμε όλη την τούρτα εξωτερικά με την υπόλοιπη κρέμα μασκαρπόνε. Καλύπτουμε και τα τοιχώματα.

    Σε τηγάνι με χοντρή βάση, ρίχνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει καραμέλα.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά και με γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.

    Αδειάζουμε σε λαδόκολλα και απλώνουμε με κουτάλι να κρυώσει καλά το μίγμα.

    Το θρυμματίζουμε στο μίξερ ή σε γουδί.

    Πασπαλίζουμε την τούρτα και στα πλάγια με καραμελωμένα αμύγδαλα.

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου για τιραμισού, ρίξτε μια ματιά και στη παρακάτω συνταγή για τιραμισού:

    Ποια εκδοχή του τιραμισού θα επιλέγατε εσείς;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται