• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
90
  • Για το Παντεσπάνι
  • Στερεά υλικά
  • 1 φλ. κακάο
  • 1¾ φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1¾ φλ. ζάχαρη
  • 1¾ κ.γλ. baking powder
  • 1¾ κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1¾ φλ. τρούφα σοκολάτας
  • Υγρά υλικά
  • 2 μεγάλα αυγά θερμ. δωμ.
  • 3/4 φλ. γάλα φρέσκο θερμ. δωμ.
  • 3/4 φλ. ηλιέλαιο
  • 3/4 φλ. βραστό νερό
  • Για τη Γέμιση και την Επικάλυψη Σοκολάτας
  • 5 φλ. άχνη ζάχαρη
  • 1½ φλ. μαλακό βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο
  • 1 φλ. νουτέλα ή μερέντα
  • 300 γραμ. σοκολάτα 60% λιωμένη και κρύα
  • 3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό ή τυρί κρέμα θερμ. δωμ.
  • λίγες σταγόνες υγρή βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για το παντεσπάνι σοκολάτας

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165ºC στον αέρα.

    Βουτυρώνουμε και ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος 3 ταψάκια με διάμετρο 22 εκατοστών.

    Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη.

    Ανακατεύουμε με κουτάλι για να αναμειχθούν όλα τα υλικά.

    Προσθέτουμε ένα ένα τα υγρά υλικά με την εξής σειρά: αυγά, γάλα, ηλιέλαιο, ενώ χτυπάμε το μείγμα με μίξερ χειρός στη μεσαία ταχύτητα για 2 λεπτά.

    Τέλος, προσθέτουμε το βραστό νερό και ανακατεύουμε με το μίξερ ή με σύρμα για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

    Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα τρούφα σοκολάτας και κρατάμε την υπόλοιπη για το γαρνίρισμα της τούρτας.

    Ισομοιράζουμε στα ταψάκια και ψήνουμε για 25 λεπτά, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο.

    Στα πρώτα 10 λεπτά θα δείτε ότι θα πάρει δυο φορές τον όγκο του.

    Το παντεσπάνι είναι έτοιμο όταν φουσκώσει καλά και ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού.

    Πάντα ελέγχουμε αν ψήθηκε σωστά, μπήγοντας τη λάμα ενός μαχαιριού ή τρυπώντας με μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Ό,τι κι αν χρησιμοποιήσουμε πρέπει να βγαίνει στεγνό από ζύμη.

    Αφήνουμε τα παντεσπάνια να σταθούν στις φόρμες για 10 λεπτά κι έπειτα τα αναποδογυρίζουμε σε μία σχάρα, ώστε να κρυώσουν τελείως.

    Για τη γέμιση

    Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και αφήνουμε να κρυώσει.

    Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ ή με μίξερ χειρός τη ζάχαρη μαζί με το βούτυρο μέχρι να κρεμώσουν.

    Προσθέτουμε την κρύα λιωμένη σοκολάτα, τη νουτέλα ή τη μερέντα, τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.

    Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι ή το τυρί κρέμα κι έπειτα ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα, μέχρι να γίνει λεία η υφή της επικάλυψης.

    Το μοντάρισμα

    Βάζουμε λίγη κρέμα στο κέντρο τουρτιέρας. Τοποθετούμε εναλλάξ παντεσπάνι, κρέμα και τέλος, αλείφουμε ολόγυρα με την υπόλοιπη κρέμα.

    Πασπαλίζουμε ολόγυρα με τρούφα σοκολάτας.

    Παγώνουμε στο ψυγείο για λίγο και σερβίρουμε. Διατηρείται στο ψυγείο.

    Διαβάστε όλα τα μυστικά μου για το πιο αφράτο και αέρινο παντεσπάνι και δείτε περισσότερες συνταγές για τις ωραιότερες τούρτες που έχετε δοκιμάσει!

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται