Σήμερα, απολαμβάνουμε το μελωμένο σαραγλί σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί μια πολύ ωραία ιδέα για κέρασμα.

Σήμερα, απολαμβάνουμε το μελωμένο σαραγλί σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί μια πολύ ωραία ιδέα για κέρασμα.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
179

Για το σαραγλί

  • 1 συσκ. φύλλα κρούστας
  • 100 γρ. ψίχα φιστίκι Αιγίνης αλεσμένο
  • 100 γρ. ψίχα αμύγδαλο αλεσμένη
  • 100 γρ. ψίχα καρύδι αλεσμένο
  • 250 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • Για το σιρόπι
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. νερό
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1 ξύλο κανέλα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το σαραγλί

    Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας από τη συσκευασία του.

    Είναι απαραίτητο να διατηρούμε τα φύλλα μας σκεπασμένα με νωπή, καθαρή πετσέτα, για να μην στεγνώνουν και σπάνε όση ώρα δουλεύουμε.

    Θα χρειαστούμε μια ξύλινη λεπτή βέργα, όπως αυτή που χρησιμοποιούν στην Πελοπόννησο για την παρασκευή σαμουσάδων. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μια μεταλλική βέργα πολύ λεπτή ή μια μεγάλη βελόνα πλεξίματος.

    Απλώνουμε δυο φύλλα στον πάγκο, το ένα πάνω στο άλλο.

    Με τη στενή πλευρά των φύλλων προς τα εμάς, γυρίζουμε τα φύλλα 10 εκατοστά, σαν να τα διπλώνουμε.

    Πασπαλίζουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς του φύλλου, μέχρι τη μέση περίπου, με ψίχα φιστίκι.

    Βάζουμε τη βέργα κατά μήκος του φύλλου, εκεί που το διπλώσαμε, και χαλαρά ρολάρουμε το φύλλο στη βέργα.

    Κρατώντας αντίσταση με τα δάχτυλα, στη μια πλευρά του ρολού, πιέζουμε και σουρώνουνε το φύλλο ελαφρά.

    Με προσοχή, σπρώχνουμε το σαραγλί από τη βέργα.

    Το βάζουμε σε μικρό λεπτό ταψάκι.

    Με παρόμοιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα σαραγλί. Γίνονται 6 στο σύνολο, 2 από κάθε είδος (φιστίκι, καρύδι, αμύγδαλο).

    Τα τοποθετούμε στο ταψί εναλλάξ, πλάι πλάι.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C, στις αντιστάσεις.

    Λιώνουμε το βούτυρο.

    Κόβουμε το σαραγλί μέχρι κάτω, σε φέτες 1,5 – 2 εκατοστών.

    Περιχύνουμε σιγά σιγά όλο το βούτυρο, φροντίζοντας να αλείψουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια.

    Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου, για περίπου 90 λεπτά, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά το φύλλο και να ψηθεί μέχρι την καρδιά του σαραγλί.

    Για το σιρόπι

    Φτιάχνουμε το σιρόπι.

    Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

    Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 3 λεπτά.

    Το αφήνουμε λίγα λεπτά στον πάγκο να κοπεί ο βρασμός του.

    Όπως το βγάζουμε καυτό από το φούρνο, το σιροπιάζουμε σιγά σιγά με μια κουτάλα, μέχρι να πιει όλο το σιρόπι.

    Μυστικό για το σιρόπιασμα

    Προσοχή, όχι όλο το σιρόπι μαζί. Λίγο λίγο.

    Πασπαλίζουμε εναλλάξ το κάθε σαραγλί με τον αντίστοιχο ξηρό καρπό που το γεμίσαμε.

    Αφήνουμε το σαραγλί να κρυώσει τελείως και να παγώσει το σιρόπι κι έπειτα σερβίρουμε.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται