• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
1046
  • 1 χταπόδι φρέσκο (περίπου 1.000-1.200 γρ.)
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 1 πρέζα γαρίφαλο
  • 1 φλ. τριμμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι
  • Για το γαρνίρισμα
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 480 Θερμίδες
    (kcal)
  • 30% Λιπαρά
  • 50% Υδατ/κες
  • 20% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Καθαρίζουμε το χταπόδι (γυρνάμε την κουκούλα του και αφαιρούμε το εσωτερικό της, επίσης πιέζουμε και αφαιρούμε το στόμα του από το κέντρο).

Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μεγάλες μπουκιές.

Σε μία μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τα κρεμμύδια.

Σωτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο.

Ρίχνουμε τα κομμάτια χταποδιού στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά.

Πρέπει να βγάλουν όλους τους χυμούς τους στην κατσαρόλα και μετά να τους ρουφήξουν και το χταπόδι να στεγνώσει.

Σε αυτή τη φάση θα πάρει ένα ωραίο κόκκινο σκούρο χρώμα και θα ενισχυθεί η γεύση του.

Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να βγάλουν το άρωμά τους.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει η ντομάτα.

Σβήνουμε τα υλικά με το κρασί και ντεγκλασάρουμε (τρίβουμε) τη βάση της κατσαρόλας.

Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και αρκετό νερό, τόσο που να σκεπάζει τα υλικά μας.

Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι.

Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον νερό (για να βράσει το ζυμαρικό).

Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το κοφτό μακαρονάκι και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι.

Δεν πρέπει να στεγνώσει το χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος του βρασμού (ειδικά αν το χταπόδι σας είναι φρέσκο, μπορεί και να μη χρειαστεί να αλατίσετε. Είναι αρκετά αλμυρά καμιά φορά. Αντίθετα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε μία πρέζα ζάχαρη για να ισορροπήσουν οι γεύσεις).

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά όσο ακόμα είναι ζουμερό το φαγητό και προσθέτουμε μέσα δύο παγάκια ώστε να πέσει η θερμοκρασία και σταματήσει να βράζει το ζυμαρικό.

Το σερβίρουμε όσο ακόμα είναι ζεστό και ζουμερό.

Μυστικά επιτυχίας

Όταν βράζουμε μικρά ζυμαρικά (κοφτό μακαρονάκι, κοχυλάκι, κοραλλάκι, κριθαράκι κ.λπ.) μέσα σε μια σάλτσα, πρέπει, σβήνοντας το φαγητό, να έχει αρκετό ζουμάκι η κατσαρόλα για να μη λασπώσουν-κολλήσουν τα ζυμαρικά μεταξύ τους.

Βάλτε σπιτικό πελτέ ντομάτας για να γίνει πιο νόστιμο.

Διαβάστε τα μυστικά μου για να διαλέγετε και να μαγειρεύετε πάντα σωστά το χταπόδι.

Βίντεο

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Τα θαλασσινά θα πρέπει να έχουν σημαντικό ρόλο στο διατροφικό πλάνο της νηστείας,  καθώς περιέχουν  σίδηρο, ασβέστιο, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και τη δυσεύρετη Β12. Ο συνδυασμός τους με το μακαρονάκι όχι μόνο απογειώνει γευστικά το πιάτο, αλλά εξασφαλίζει και  μια μοναδική διατροφική ισορροπία. Αυτό συμβαίνει γιατί προμηθεύει τον οργανισμό με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες  και λιπαρά που είναι ωφέλιμα στην καθημερινότητα όλων. Συνδυάστε με μια βραστή σαλάτα.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται