Πίσω

Μπακαλιάρος σκορδαλιά θερμίδες

Στην διατροφή μας

Είναι ένα ψάρι που στο μυαλό όλων των Ελλήνων έχει συνδεθεί με την μεγαλύτερη εθνική μας εορτή. Είναι ένα ιδιαιτέρως θρεπτικό  με πλήθος απαραίτητων στοιχείων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όταν καταναλώνεται μόνος του είναι χαμηλός σε θερμίδες. Ενδεικτικά ο  σε ποσότητα 100 γρ. περιέχει περίπου 90-100 θερμίδες, ενώ ο τηγανητός έχει σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες θερμίδες. Από την άλλη, μαζί με σκορδαλιά μας δίνει περίπου στις 450 θερμίδες.

Είναι ένα τρόφιμο διατροφικά σπουδαίο. Είναι πλούσιος σε λιπαρά ω-3 και ω-6, τα οποία δεν μπορεί να παράγει από μόνος του ο οργανισμός μας. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς και ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο. Είναι ένα ψάρι με ελάχιστα λιπαρά, για αυτό και άλλωστε  έχει και λίγες θερμίδες όταν καταναλώνεται βραστός η ψητός. Βοηθάει στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος, καθώς και στην καλή κατάσταση και λειτουργία των οπτικών νεύρων.

Το μαγείρεμα είναι αυτό που παίζει ρόλο στις θερμίδες

Τηγανητός, έχει πολύ περισσότερες θερμίδες σε ποσότητα 100 γρ.,  αξίζει να αναφέρουμε μας προσφέρει 400 θερμίδες, ποσότητα σαφώς μεγαλύτερη από όταν καταναλώνεται με διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος. Βλέπουμε δηλαδή, ότι ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύουμε την πρώτη μας ύλη, καθορίζει και την ποσότητα των θερμίδων αλλά και την θρεπτική του αξία. Για παράδειγμα, όταν συνδυάζεται  με σκορδαλιά οι θερμίδες που έχει είναι περισσότερες. Για να μειώσουμε τις θερμίδες στην κλασική αυτή παρασκευή, μπορούμε να αντί για τηγανητό να επιλέξουμε να τον κάνουμε ψητό ή ακόμα και βραστό. Η νοστιμιά του θα είναι εξίσου ίδια και θα έχουμε ένα πιο υγιεινό και ανάλαφρο γεύμα.

Καλό είναι, λοιπόν, να επιλέγουμε να τον καταναλώνουμε  με τρόπο που να μας προσφέρει όσο το δυνατόν λιγότερες θερμίδες, αλλά παράλληλα και όλα του τα θρεπτικά συστατικά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται