Κοιλιοπλαστική:μύθοι κι αλήθειες – Όλες οι λεπτομέρειες που πρέπει να ξέρετε

Τι είναι,για ποιους ενδείκνυται και οι τύποι της

Ο κύριος στόχος της κοιλιοπλαστικής είναι η αφαίρεση της περίσσειας δέρματος και υποδόριου λίπους στην περιοχή της κοιλιακής χώρας.  Συνδυάζεται με συρραφή των κοιλιακών μυών, αν σημειώνουν χαλάρωση, αλλά και με λιποαναρρόφηση για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αισθητικού αποτελέσματος.

Η αισθητική κοιλιοπλαστική μπορεί να είναι κλασική ή μίνι.

Η μίνι εφαρμόζεται σε περιπτώσεις μικρής περίσσειας δέρματος/λίπους κάτω από τον ομφαλό, μέσω μια μικρής τομής στο ύψος του εφηβαίου, όμοιας της καισαρικής τομής.
Στην κλασική κοιλιοπλαστική η τομή είναι μεγαλύτερη, αλλά πάντα τοποθετείται χαμηλά, ώστε να μην είναι εμφανής όταν φοράμε μαγιό ή εσώρουχο.  Η λιποαναρρόφηση και συρραφή μυών πραγματοποιείται με στόχο την καλύτερη σμίλευση της κοιλιακής χώρας.

Η αισθητική κοιλιοπλαστική συχνά συνδυάζεται με άλλες επεμβάσεις όπως ανόρθωση, αυξητική ή μειωτική στήθους.  Ένας τέτοιος συνδυασμός είναι γνωστός ως «the mommy makeover», και πραγματοποιείται μετά την εγκυμοσύνη.

Η επανορθωτική κοιλιοπλαστική εφαρμόζεται σε άτομα μετά από μεγάλη απώλεια βάρους, όταν ο βαθμός χαλάρωσης δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα στην καθημερινή ζωή του ασθενή.  Σε αυτές τις περιπτώσεις η τομή είναι κυκλοτερής, καλύπτει όλη την περιφέρεια της μέσης και συχνά μπορεί να συνδυαστεί με την ανόρθωση γλουτών.

Επιπλέον, η κοιλιοπλαστική πραγματοποείται και σε περιπτώσεις αποκατάστασης μαστού με αυτόλογο ιστό από την κοιλιακή χώρα.  Πρέπει να υπογραμίσουμε ότι, στις  επανορθωτικού τύπου επεμβάσεις κοιλιοπλαστικής, οι τομές τοποθετούνται πιο ψηλά και κοντά στο ύψος του ομφαλού και δεν πραγματοποιείται πάντα λιποαναρρόφηση.  Ο στόχος παραμένει το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα και αξίζει να σημειώσουμε ότι για αυτές τις επεμβάσεις, η διάρκεια χειρουργείου είναι μεγαλύτερη και απαιτούνται ειδικά εξοπλισμένη χειρουγική μονάδα και εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα.

1

Συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό

Κατάλληλοι υποψήφιοι για αισθητική κοιλιοπλαστική μπορεί να είναι άνδρες και γυναίκες με χαλάρωση δέρματος και περίσσεια λίπους λόγω ηλικίας, κληρονομικότητας, εγκυμοσύνης και αυξομειώσεις βάρους.  Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε από την αρχή ότι η κοιλιοπλαστική δεν είναι τρόπος απώλειας βάρους και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη σωστή διατροφή και άσκηση.

Είναι σημαντικό να ληφθεί ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, αλλά και να συζητηθούν οι προσδοκίες του ασθενούς.  Αντενδείξεις αποτελούν η νοσογόνος παχυσαρκία, μη σταθερό βάρος, σχέδια για μελοντική εγκυμοσύνη, βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό αλλά και προηγούμενες επεμβάσεις που δεν επιτρέπουν την κοιλιοπλαστική λόγω κινδύνου για τη αιμάτωση της κοιλιακής χώρας.  Το κάπνισμα αποτελεί σχετική αντένδειξη καθώς μπορεί να επηρεάσει την αιμάτωση και επούλωση.

Ο πλαστικός χειρουργός θα εκτιμήσει το μέγεθος της χαλάρωσης και περίσσειας λίπους, την ύπαρξη διάστασης των κοιλιακών μυών, κήλης καθώς και την ανάγκη για λιποαναρρόφηση.  Είναι σημαντικό να εξηγηθούν οι τομές, η αποθεραπεία, οι απαραίτητες προφυλάξεις μετά το χειρουργείο, πιθανές επιπλοκές και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν, πιθανή παραμονή στο νοσοκομείο και για πόσο.  Πιθανές επιπλοκές αποτελούν το σερώμα, αιμάτωμα, μόλυνση, καθυστερημένη επούλωση, αλλαγή αισθητικότητας, ασυμμετρία, υπερτροφικές ουλές.  Η πιθανότητα για αυτές είναι μικρή, αλλά πρέπει να συζητηθούν.  Η κοιλιοπλαστική είναι μια ασφαλής επέμβαση όταν παίρνονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις.  Η απόφαση για τον τύπο κοιλιοπλαστικής, για λιποαναρρόφηση και πιθανώς συνδυασμός με άλλη επέμβαση, είναι εξατομικευμένη και ιδανικά παίρνονται προεγχειρητικές φωτογραφίες.

 

koilioplastiki

Επέμβαση, αποθεραπεία

Η επέμβαση πρέπει να πραγματοποιείται σε διαπιστευμένο νοσοκομείο από διαπιστευμένο πλαστικό χειρουργό κάτω από γενική αναισθησία.  Προηγείται πάντα προεγχειρητικός ιατρικός έλεγχος.  Η διακοπή του καπνίσματος είναι απαραίτητη ιδανικά για 6 εβδομάδες.  Η διάρκεια της επέμβασης είναι 2-3 ώρες και είναι μεγαλύτερη όταν συνδυάζεται με άλλες επεμβάσεις.  Η τοποθέτηση της ουλής γίνεται χαμηλά ώστε να μην είναι εμφανής.  Τα ράματα είναι αποροφήσιμα και υπάρχουν παροχετεύσεις, οι οποίες αφαιρούνται μερικές ημέρες μετά την επέμβαση και στόχο έχουν τη δημιουργία σερώματος.

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής φοράει ειδικό κορσέ, για να μειωθεί η συγκέντρωση υγρού, το οίδημα αλλά και να βοηθήσει στον ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος.  Συνήθως, απαιτείται η παραμονή μιας βραδιάς στο νοσοκομείο.  Ο ασθενής ενθαρρύνεται να κινείται από την πρώτη ημέρα για να μειωθεί η πιθανότητα θρομβοεμβολικών επεισοδίων.  Μπορεί να έχει μια αίσθηση τάσης, αν έχει γίνει συρραφή μυών, αλλά αυτή εξαφανίζεται σε μερικές μέρες.  Είναι σημαντικό ο ασθενής να έχει συγκεκριμένες οδηγίες όσον αφορά το ειδικό ένδυμα, φάρμακα όπως αναλγητικά ή αντιβίωση, σημάδια που μπορεί να προειδοποιούν επιπλοκές.

Παραμένει συνήθως στο σπίτι τις πρώτες 10-15 μέρες, κατά τις οποίες κινείται για τις προσωπικές καθημερινές ανάγκες χωρίς να σηκώσει βάρος ή να οδηγήσει.  Μπορεί να αυξήσει το επίπεδο δραστηριότητας σταδιακά τις επόμενες 4 εβδομάδες για μια συνολική αποθεραπεία 6 εβδομάδων από το χειρουργείο.

Τι μπορούμε να πετύχουμε και πόσο κοστίζει

Η κοιλιοπλαστική μπορεί να αλλάξει την εικόνα του σώματος και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σημαντικά, είτε γίνεται για αισθητικούς είτε για επανορθωτικούς λόγους. Είναι ιδανικό να ακολουθείται ισορροπημένη διατροφή και άσκηση μετεγχειρητικά, έτσι, ώστε η διάρκεια ενός καλού αποτελέσματος να είναι μόνιμη.

Το κόστος εξαρτάται από παράγοντες όπως έξοδα νοσηλείας νοσοκομείου, αμοιβή αναισθησιολόγου, χειρουργού, συνδυασμός με λιποαναρρόφηση ή άλλες επεμβάσεις,

 

www.elementsdayspa.gr

 

Η Γλυκερία Μάρτου είναι Πλαστικός Χειρουργός, ΜD, MSc, FRCS (Καναδάς), Fellow of EBOPRAS και Πρόεδρος της ΜΚΟ "Λωτός", για την Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση και την Υποστήριξη για την Αποκατάσταση Μαστού

Σας Προτείνουμε