Πίσω

Μανιτάρια Πορτομπέλο, τα πιο γνωστά είδη μανιταριών

Τα μανιτάρια πορτομπέλο είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη μανιταριών.

Τα μανιτάρια πορτομπέλο (portobello) ίσως είναι από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα μανιτάρια στον χώρο της μαγειρικής. Έχουν καφετιά απόχρωση, κοντό «ποδαράκι» και πλατύ «καπέλο». Η γεύση τους είναι λίγο πιο βαθιά και πιο γήινη. Επίσης τα μανιτάρια πορτομπέλο (portobello) έχουν γεύση και άρωμα κρέατος, γι’ αυτό μπορούν να το αντικαταστήσουν, ειδικά σε περιπτώσεις χορτοφάγων. 

Πριν τα μαγειρέψουμε μπορούμε με ένα βρεγμένο χαρτί να τα καθαρίσουμε ή να αφαιρέσουμε την εξωτερική φλούδα αν δούμε περίεργα στίγματα, αφού πρώτα αφαιρέσουμε το κοτσάνι. Καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε νερό για να τα καθαρίσουμε, καθώς τα μανιτάρια πορτομπέλο (portobello), όπως και πολλά ακόμα είδη, απορροφούν νερό το οποίο απελευθερώνουν κατά το μαγείρεμα τους.

Διατροφική αξία και Οφέλη

Τα μανιτάρια πορτομπέλο (portobello), διατροφικά, δεν διαφέρουν σημαντικά από τα υπόλοιπα είδη μανιταριών. Το μεγαλύτερο μέρος τους είναι νερό (κοντά στο 93%) και περιέχουν επίσης υδατάνθρακες και πρωτεΐνες ενώ έχουν πάρα πολύ λίγο λίπος. Επίσης περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο και κάλιο. Μάλιστα η περιεκτικότητά τους σε κάλιο είναι μεγαλύτερη από της μπανάνας. Το κάλιο βοηθάει στην λειτουργία της καρδιάς και στην διαχείριση των υγρών στο σώμα μας. Περιέχουν, ακόμα, αντιοξειδωτικά. 

Καλό είναι να κάνουμε ένα σύντομο μαγείρεμα στα μανιτάρια. Η μεγάλη επεξεργασία έχει ως συνέπεια την απώλεια θρεπτικών στοιχείων.

Τα μανιτάρια πορτομπέλο (portobello) στην κουζίνα

Το συγκεκριμένο είδος, λόγω του σχήματος του που είναι σαν μικρό μπολ, μπορεί να γεμιστεί με διάφορα υλικά και να αποτελέσει έναν ιδιαίτερο μεζέ. Γεμιστά με τυρί κρέμα, κάποιο αλλαντικό και διάφορα μυρωδικά είναι μια υπέροχη συνταγή. Είναι το πιο συνηθισμένο είδος που χρησιμοποιείται για αλά κρεμ σε ζυμαρικά αλλά και σε ριζότο.

Μπορούμε να φτιάξουμε μυρωδάτη και ζεστή μανιταρόσουπα, που θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους. Ακόμα ψητά στα κάρβουνα με ελαιόλαδο, λεμόνι και άλλα μπαχαρικά είναι μοναδικά. Τέλος να χρησιμοποιούμε σε μπέργκερ, σε πίτσες, σε κριθαράκι ή τα απολαμβάνουμε σωτέ. Είναι μια γευστικότατη επιλογή. Πολλές φορές ο τρόπος που τον οποίο τα μαγειρεύουμε, τα κάνει να μοιάζουν γευστικά ακόμα και με κρέας.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, δείτε ακόμα,

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται