Ο χοιρινος κιμας συνήθως προτιμάται καθώς είναι πιο οικονομικός.
Έχει ιδιαίτερη οσμή και χαρακτηριστική, υπόξινη γεύση, που δεν αρέσει σε όλους. Ο χοιρινος κιμας πολλές φορές συνδυάζεται με κάποιο άλλο είδος κιμά αναλόγως τις προτιμήσεις του καθενός. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες και πολλές παρασκευές. Η Ασία είναι η χώρα με την πιο διαδεδομένη χρήση του.
Θρεπτική Αξία
Ο χοιρινος κιμας δεν διαφέρει σημαντικά από τα υπόλοιπα είδη κιμάδων. Έχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, παρέχοντας αμινοξέα που αποτελούν δομικά στοιχεία για τη δημιουργία νέων μυών. Ακόμα είναι πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο που ρυθμίζει την σωστή και εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Περιέχει επίσης θειαμίνη, σε αντίθεση με άλλους τύπους κόκκινου κρέατος. Η θειαμίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β1, παίζει ουσιαστικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Ο χοιρινος κιμας ενισχύει την απόδοση των μυών μέσα από ένα σύνολο ενώσεων που παρέχει στον οργανισμό.
Ωστόσο, περιέχει μεγαλύτερα ποσοστά λίπους, περίπου 12 με 16% ανάλογα το μέρος που προέρχεται, από ότι οι άλλοι τύποι κιμάδων και δεν αποτελεί ιδανικό τρόφιμο όταν επιθυμούμε να χάσουμε βάρος.
Στη μαγειρική
Ο χοιρινος κιμας έχει πιο περιορισμένες χρήσεις στην κουζίνα συγκριτικά με τα άλλα είδη. Σαν γεύση χαρακτηρίζεται ως στυφός. Αρκετές φορές αναμιγνύεται με άλλους κιμάδες για την παρασκευή ζουμερών μπιφτεκιών. Καθαρός χρησιμοποιείται συνήθως σε γεμίσεις λαχανικών, φρούτων. Επίσης μπορεί κανείς να φτιάξει τοπικές παραδοσιακές παρασκευές.
Γενικά, ο χοιρινός κιμάς από σπάλα δίνει μέτριο ποσοστό λίπους, ενώ ο λαιμός δίνει πιο λιπαρό. Βέβαια το ποσοστό του λίπους εξαρτάται από τη παρασκευή που θέλουμε να φτιάξουμε.