Πίσω

Πως θα φτιάξεις τη καλύτερη συνταγή για αυγολέμονο

Θέλετε να πετύχετε το καλύτερο;

Το αυγολέμονο είναι μια μείξη αυγού, λεμονιού και κάποιες φορές ζωμού από το φαγητό που φτιάχνουμε. Αποτελεί βασική σάλτσα στην ελληνική κουζίνα, που δίνει στα φαγητά μια ιδιαίτερη, όξινη γεύση. Παλιότερα, στην αρχαιότητα παρασκευαζόταν με όξινους χυμούς φρούτων, όμως στην συνέχεια επικράτησε ο χυμός λεμονιού. Ο σκοπός που προσθέτουμε το αυγολέμονο, είναι για να χυλώσει και να κάνει το φαγητό ή την σούπα μας πιο κρεμμώδη, ενώ συγχρόνως προσδίδει μια χαρακτηριστική νοστιμιά. Η
ποσότητα που θα ετοιμάσουμε εξαρτάται από την ποσότητα του φαγητού που έχουμε φτιάξει, καθώς επίσης και από το πόσο ξινό ή ακόμα και πόσο πηχτό θέλουμε το τελικό μας
αποτελέσμα.

Μυστικά για επιτυχημένο και γευστικό αυγολέμονο

Χτυπάμε με σύρμα αρκετά καλά, ώστε ο κρόκος και το ασπράδι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Έτσι, θα αποφύγουμε το σχηματισμό σβόλων μόλις προσθέσουμε το ζωμό. Προσθέτουμε το λεμόνι (και το κόρν φλάουρ προαιρετικά) και σιγά σιγά, παίρνουμε λίγη λίγη την υγρό του φαγητού  και την προσθέτουμε αναδεύοντας με το σύρμα, για να εξισορροπήσουμε την θερμοκρασία των αυγών, ώστε να μην κόψει όταν μπει στην κατσαρόλα.

Όταν λέμε ότι κόβει, εννοούμε ότι, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του φαγητού που προστίθεται ανακατεύοντάς το, ψήνεται το αυγό και, πιο συγκεκριμένα, ψήνεται το ασπράδι. Αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Μικρά – μικρά άσπρα κομμάτια ψημένου αυγού χαλούν την όψη και τη γεύση μιας σάλτσας ή ενός φαγητού.

Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, για να πετύχουμε το φαγητό με το πιο γευστικό αποτέλεσμα;

Να μην κλείνουμε ποτέ το καπάκι της κατσαρόλας του φαγητού που έχει προστεθεί το αυγολέμονο, παρά μόνο όταν αυτό κρυώσει.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, για να πέσει η θερμοκρασία του φαγητού και περιμένουμε για τουλάχιστον 5-10′.

Όπως σημειώσαμε παραπάνω, χτυπάμε με σύρμα τα αυγά στην αρχή, για να σπάσουν καλά και ιδιαίτερα τα ασπράδια που θέλουν έντονο χτύπημα. Έπειτα, προσθέτουμε το  λεμόνι.

Προσθέτουμε το κόρν φλάουρ, ανακατεύουμε, και με ροή κλωστής, ενσωματώνουμε  με την προσθήκη αρκετού σε ποσότητα, ζεστού ζωμού του φαγητού.

Ρίχνουμε το αραιωμένο αυγολέμονο λίγο λίγο, με ροή κλωστής στο φαγητό, ανακατεύοντας, πάντα, ώστε να πήζει ομοιόμορφα.

Αφού σιγουρευτούμε ότι το ενσωματώσαμε σωστά, την αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, ώστε να πήξει ακόμα περισσότερο, ανακατεύοντας που και που, χωρίς όμως να κοχλάζει.

Το κόρν φλάουρ δεν είναι απαραίτητο, ειδικά αν αυτό πρόκειται να μπει σε μια παχιά σάλτσα. Βοηθάει, όμως, να χυλώσει ένα ζουμερό φαγητό όπως οι σούπες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται