Πίσω

Μυστικά : Για την ευκολη μπουγατσα

Μυστικά για την ευκολη μπουγάτσα

Το μυαλό μας πάει κατευθείαν σε αυτό το μοναδικό χειροποίητο, βουτυράτο φύλλο  που θρυμματίζεται στο στόμα και στην αφράτη κρέμα της μέσα, που σκάει γλυκά στο στόμα. Πώς γίνεται, όμως, η τέλεια ; Παρακάτω σας έχω ΤΙς οδηγίες για όσους θέλετε να φτιάξετε σπιτική  με παραδοσιακό φύλλο  ή αλλιώς φύλλο αέρος.

Σας έχω απλοποιήσει πολύ το άνοιγμα του φύλλου ώστε να το καταφέρετε όλοι στο σπίτι. Γιατί η τεχνική που χρησιμοποιούν οι τεχνίτες της παραδοσιακής , χρειάζεται μαεστρία, υπομονή και εκπαίδευση πλάι σε κάποιον που το γνωρίζει.

Δοκιμάστε να φτιάξετε το μοναδικό χειροποίητο φύλλο για μπουγάτσα με τη συνταγή που σας έχω εδώ. Εναλλακτικά όμως για ευκολία στο σπίτι, μπορείτε να φτιάξετε μπουγάτσα με φύλλο κρούστας ή με φύλλο σφολιάτας.

Ηρθε στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες. Αρχικά η μπουγάτσα ήταν το γλυκό των φτωχών. Μόνο φύλλο και ζάχαρη. Πολύ αργότερα προστέθηκαν οι γεμίσεις: κρέμα, τυρί, κιμά, σπανάκι.

 

Η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης και η Σερραϊκή μπουγάτσα είναι οι πιο διάσημες στην Ελλάδα. Παραδοσιακοί τεχνίτες ακόμα και σήμερα, τις παρασκευάζουν  την αυθεντική .

Στη Θεσσαλονίκη,  γεμιζόταν με τυρί, με κιμά, με κρέμα σπανάκι τυρί ή με κρέμα γλυκιά και κανελοζάχαρη. Σήμερα θα βρείτε περισσότερες γεύσεις ακόμα και με σοκολάτα.

 

Μυστικά για το κρούστας
Αν την  φτιάξετε  με αυτο να θυμάστε να:

  1. Χρησιμοποιήσετε ρηχό, μεγάλο ταψί, γιατί πρέπει να βγει σε λεπτή η στρώση .
  2. Μπορείτε να κάνετε και ατομικές  με έτοιμο του εμπορίου.
  3. Η κρεμα
  4. Η κρέμα της  πρέπει να κρυώσει λίγο για να μπει στα φύλλα και στην συνέχεια στο φούρνο.
  5. Η μπουγάτσα που θα μπει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να ψηθεί αργότερα ή για να συντηρηθεί, πρέπει να έχει πρώτα κρυώσει καλά η κρέμα πριν την φυλακίσετε μέσα στα φύλλα.
  6. Μπορείτε να καταψύξετε τις μπουγάτσες μόνο με φρέσκο φύλλο και όχι κατεψυγμένο φύλλο. Όπως όλα τα υλικά της κατάψυξης αν αποψυχθεί το φύλλο δεν το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.
  7. Βουτυρώστε πολύ καλά τα φύλλα με βούτυρο μέσα και πάνω από την μπουγάτσα.
  8. Εάν αναποδογυρίσετε την μπουγάτσα στη μέση του ψησίματος σε άλλο ταψί μεγαλύτερο θα ξετρελαθείτε µε το τραγάνισμα των φύλλων.
  9. Βγάλτε την μπουγάτσα όσο είναι ζεστή πάνω σε ξύλο κοπής. Αφήστε την για λίγο να στεγνώσει 5 -10′. Κόψτε την σε μικρά κομματάκια και απολαύστε την με κανελοζάχαρη.

Τι να θυμάστε για να φτιάξετε με σφολιατα
Να θυμάστε ότι η σφολιάτα αγαπάει την ψύξη του ψυγείου αλλά και τον καυτό φούρνο. Έτσι γίνεται πολύ τραγανή.

Για να πάρει όγκο γρήγορα και να χωρίσει το φύλλο της  – σε στρώσεις που θρυμματίζονται στο στόμα – ψήσε την ενώ είναι κρύα, σε δυνατή θερμοκρασία για 10 λεπτά. Μετά, χαμηλώνεις για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο σωστά.

Η κρεμα

Ξέρεις πως να διατηρήσεις αφράτη , χωρίς να γίνει σαν πέτσα; Αφού τη φτιάξεις τη βάζεις σε ένα μπολ και σκέπασε την με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της. Έτσι, θα κρυώσει χωρίς να κάνει αντιαισθητική κρούστα στην επιφάνεια.

 

Γνωρίζεις ότι μπορείς να φτιάξεις και νηστίσιμη ;

Έχετε δοκιμάσει την μοναδική μπουγάτσα Χανίων;  

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται